FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura prema dolaru; u fokusu mršavi podaci iz SAD-a

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema dolaru nakon snažnih oscilacija dan ranije pod utjecajem izjava čelnika Europske središnje banke (ECB), dok su dolar pogodili strahovi u vezi posustajanja zamaha u gospodarstvu s obzirom na mršavi rast zaposlenosti.

Euro je u takvim okolnostima poskočio 0,53 posto prema dolaru, na 1,3003 dolara. Odskočio je tako osjetno iznad najniže razine u posljednja četiri i pol mjeseca od 1,2740 dolara, na koju se nakratko spustio dan ranije.

Dolar je pak prema jenu poskočio 0,85 posto i njime se trgovalo po 97,14 jena.

Oporavku eura danas je pripomogla vijest iz Njemačke o industrijskim narudžbama, koje su poskočile više nego što se očekivalo na mjesečnoj razini. Sezonski i cjenovno prilagođene narudžbe porasle su tako u veljači za 2,3 posto prema prethodnom mjesecu, što je njihov najsnažniji rast od prošlogodišnjeg listopada.

Euru su dodatno išli na ruku vrlo slabi podaci iz američkog gospodarstva koji pokazuju da je u ožujku u SAD-u otvoreno svega 88 tisuća novih radnih mjesta. To je znatno lošije od očekivanih oko 200 tisuća i revidiranih 268 tisuća koliko je stvoreno u veljači.

"Izvješće će potaknuti zabrinutosti u vezi novog proljetnog posrtaja za gospodarstvo, nepovoljnog utjecaja disfunkcionalnog Kongresa i, općenitije, slabog aktualnog zamaha u gospodarstvu", kazao je Mohamed El-Erian iz tvrtke Pacific Investment Management Company.

Jučer je euro bio izložen izrazitijim oscilacijama zbog sastanka ECB-a. Prvotno je izrazitije oslabio, nakratko se spustivši i do najniže razine u posljednja četiri i pol mjeseca prema dolaru, nakon što je čelnik ECB-a Mario Draghi kazao da je banka spremna djelovati bude li gospodarstvo nastavilo posustajati. Neki na tržištima to su iščitali kao signal mogućeg smanjenja kamatnih stopa.

Poniranje je ipak bilo kratkog vijeka, jer mu je Draghi pružio i poticaj, poručivši tržištima da plan sanacije Cipra nije model za rješavanje kriza u budućnosti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙