FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Ministar Matić na obilježavanju 20. obljetnice ubojstva u Trusini

Autor: zkre
MOSTAR, 16. travnja 2013. (Hina) - Hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matić s izaslanstvom sudjelovao je u utorak ua obilježavanju 20. obljetnice ubojstva 22 hrvatska civila i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u mjestu Trusini kod Konjica koje su ubili pripadnici Armije BiH.

Ministar Matić, koji je bio izaslanik predsjednika Ive Josipovića, položio je vijenac i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja u mjestu Trusini, gdje su na današnji dan 1993. godine pripadnici Armije BiH likvidirali 22 Hrvata.

Svetu misu predvodio je fra Ivan Šarčević te je pri tome pozvao vjernike na praštanje, ali i na procesuiranje svih zločina počinjenih tijekom posljednjeg rata.

Na spomen obilježje vijence su položila i svijeće zapalila i brojna druga izaslanstva, među kojima su bili i pripadnici hrvatskih udruga Domovinskog rata, ali i Armije BiH.

Zločin u Trusini kod Konjica dogodio se istoga dana kada su i pripadnici HVO-a pobili 116 vojnika i civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Ahmićima kod Viteza, čime je praktično započeo snažniji oružani sukob Hrvata i Bošnjaka, dotadašnjih saveznika u ratu protiv Srba.

Za zločine u Trusini pred Sudom BiH vodi se sudski postupak protiv više pripadnika posebnog odreda 'Zulfikar', koji je bio pod zapovjedništvom Vrhovnog stožera Armije BiH.

Za priznanje zločina nad Hrvatima u Trusini na 5 i pol godišnju zatvorsku kaznu je osuđena Rasema Handanović zvana Zolja, koja je iz Sjedinjenih Država izručena u BiH tijekom 2011. godine.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙