FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana "Demokratska fronta BiH", Željko Komšić predsjednik

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. travnja 2013.(Hina) - Nova politička stranka pod nazivom Demokratska fronta Bosne i Hercegovine (DF BiH) utemeljena je u nedjelju u Sarajevu a za njenog predsjednika izabran je sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na utemeljiteljskoj skupštini 432 nazočna izaslanika također su izabrala glavnog tajnika te pet potpredsjednika i dvadeset članova predsjedništva DF BiH te su usvojili status i programske dokumente. U odluci o osnivanju stranke je, među ostalim, definirano kako je DF BiH stranka lijevog centra koja se zalaže za republikansko društveno uređenje i parlamentarnu demokraciju.

Osnutak nove stranke Komšić je najavio kada je 2012. godine napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) čiji je bio dugogodišnji član i visoki dužnosnik. Odlazak iz SDP-a pojasnio je nezadovoljstvom načinom na koji je ta stranka vođena a u obraćanju izaslasnicima utemeljiteljske skupštine DF BiH neizravno je sugerirao kako nova stranka mora izbjeći upravo onakve pogreške kakve rade u SDP-u.

"Ne smijemo biti bahati. Takvo ponašanje mnoge je već koštalo a pogotovu će ih koštati na izborima 2014. godine", kazao je Komšić dodajući kako DF BiH neće biti stranka lidera i rukovodstva već običnog članstva.

Inzistirao je na tome kako će DF BiH u cjelosti demokratski ustrojena uključujući pravo na formiranje frakcija te kako će stranački vrh tijelima na nižim razinama jamčiti punu autonomiju u djelovanju i radu, uključujući tu i odabir kandidata na listama za izbore što se očekuju naredne godine.

Komšić je kazao i kako je on kao čelnik stranke to samo privremeno a trajnije odluke donijet će se na kongresu koji će se održati nakon izbora 2014. godine.

Za sadašnju generaciju političara koje je na vlasti u BiH kazao je kako je "već potrošena" te kako se "nije pokazala natočito sposobnom" te je sugerirao kako je došlo vrijeme za nove nekompromitirane ljude.

Najavio je kako će DF BiH učiniti sve ne bi li promijenila sadašnje stanje beznađa u zemlji a najavio je i spremnost na razgovor sa svim demokratski orijentiranim partnerima.

"Nećemo razgovarati jedino sa fašistima i šovinistima", kazao je Komšić.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙