FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ u Mostaru predstavio kandidate za Europarlament

Autor: dvla
MOSTAR, 7. travnja 2013. (Hina) - HDZ-ovi kandidati za zastupnike u Europskom parlamentu pozvali su u nedjelju na javnoj tribini održanoj u Mostaru hrvatske državljane u BiH da podupru tu listu tvrdeći da će se zalagati za priključenje BiH u Europsku uniju i popravljanje položaja Hrvata u toj zemlji.

"Hrvatska ulazi u EU, a budući da veliki broj vas ovdje ima putovnice i hrvatske dokumente, i vi postajete integralnim dijelom Europske unije. Hrvatska može učiniti jako puno za BiH, napose za Hrvate u ovoj zemlji", rekla je Zdravka Bušić, kandidatkinja za Europski parlament.

Odbacila je i optužbe prema HDZ-u Hrvatske kazavši kako se ne radi ni o kakvoj retrogradnoj ili crnokošuljaškoj stranci, nego zajednici koja je stvorila Hrvatsku.

HDZ-ov kandidat Zdravko Krmek rekao je kako je u Hrvatskoj svima jasno da Hrvati u BiH nisu u jednakom položaju.

"Kada budemo imali predstavnike u Europskom parlamentu mi ćemo upozoravati da Hrvati u BiH moraju biti u mogućnosti birati svoje predstavnike u vlasti u BiH", rekao je Krmek. Dodao je da očekuje kako će BiH što prije postati nova članica Europske unije.

Kandidatkinja HDZ-a za Europski parlament Željana Zovko, koja je i savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara BiH, istaknula je na javnoj tribini da se u posljednjih više od deset godina sustavno radi na slabljenju položaja Hrvata. Najdrastičnijim je ocijenila u dva navrata izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojega su u najvećem broju birali bošnjački birači.

Izbori za Europski parlament u BiH održavat će se 13. i 14. travnja, kao i u ostatku dijaspore, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙