FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović o reformama u BiH: Rješenja nema, dogovoriti se moramo

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. travnja 2013.(Hina) - Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović potvrdio je u četvrtak kako stranački lideri u toj zemlji nisu u stanju postići dogovor o reformama koje od njih traži Europska unija, no odbacio je mogućnost da rješenja za takvo stanje ponudi međunarodna zajednica.

"Nisam više uvjeren da ćemo se lako dogovoriti oko izbora članova Predsjedništva BiH", izjavio je Čović novinarima u Sarajevu nakon razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Fuele u Sarajevu boravi kako bi s bosanskohercegovačkim dužnosnicima i čelnicima političkih stranaka odvojeno razgovarao o promjeni ustava i izbornog zakona BiH kojima bi se ukinula diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Pokušaj čelnika sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH da sami dođu do odgovarajućih rješenja je propao, a oni su i u četvrtak uglavnom potvrdili tek suprotstavljena stajališta.

Čović je kazao kako HDZ BiH nudi tri rješenja: neizravan izbor članova Predsjedništva BiH u parlamentu, izravan izbor pri čemu bi u Federaciji BiH bile uspostavljene dvije izborne jedinice ili pak izbor kroz deset izbornih jedinica u tom entitetu po modelu minimalne etničke zastupljenosti.

Prvoj mogućnosti protive se stranke sa srpskim predznakom dok su protiv druga dva rješenja bošnjačke stranke.

Krivnju za nepostizanje dogovora Čović je neizravno ipak uputio strankama koje okupljaju većinsko bošnjačko biračko tijelo.

"Svi koji žele da FBiH bude entitet bošnjačkog naroda na lošem su putu", kazao je Čović konstatirajući kako je problem u tome što je u BiH praktično već počela izborna kampanja pri čemu se Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) bore za naklonost većine bošnjačkih birača.

Odgovarajući na pitanje očekuje li u ovakvim okolnostima intervenciju EU, odnosno rješenje koje bi ponudio Bruxelles, Čović je odgovorio niječno ustvrdivši kako su se sva nametnuta rješenja pokazala lošima. "Izlaz je samo u tome da se mi u BiH dogovorimo", kazao je Čović.

Suglasio se ipak sa sugestijom predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako bi bilo najbolje da se predsjednici svih političkih stranaka sklone i s obzirom da se ne mogu dogovoriti prepuste svoja mjesta drugim, mlađim ljudima. "Ako ćemo to svi napraviti, ja sam prvi spreman odstupiti s mjesta predsjednika stranke", kazao je Čović.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙