FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje izgrednicima za paljenje veleposlanstava u središtu Beograda

Autor: vili
BEOGRAD, 16. travnja 2013. (Hina) - Pred vijećem Višeg suda u Beogradu u utorak je počelo suđenje skupini od 12 optuženih za paljenje veleposlanstava u Beogradu 2008. godine, kada je nakon mitinga "Kosovo je Srbija" u središtu grada skupina huligana napala i izazvala veliku štetu na diplomatskim predstavništvima SAD-a, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije i Turske, a tijekom nereda jedna je osoba stradala.

U sudnici su se pojavili svi optuženi, koji se brane sa slobode jer im je samo dan nakon podizanja optužnice, 10. srpnja 2012., ukinut pritvor u kojem su bili nakon uhićenja u proljeće 2012. godine.

Na optuženičkoj klupi su identificirani sudionici nereda 21. veljače 2008,, a optužnica ih tereti za ugrožavanje opće sigurnosti - Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Višeg tužiteljstvo u Beogradu optužilo ih je da su 21. veljače 2008. oko 18,30 sati u Ulici kneza Miloša organizirano došli do veleposlanstva SAD i gađali je kamenjem, bakljama i izazvali požar te ušli u prostorije veleposlanstva u kojem je nastradao Zoran Vujović.

Tijekom razbijačkog pohoda u Ulici kneza Miloša, gdje se nalaze diplomatska predstavništva nekoliko država, kamenjem su gađali veleposlanstva Hrvatske i Njemačke, izazivajući manje požare, a vatra se proširila i na jednu od susjednih zgrada u kojoj je požarom oštećen jedan stan.

Pripreme za suđenje su trajale oko godinu dana jer je tužiteljstvo pribavljalo dokazni materijal, uključujući i snimke video nadzora veleposlanstava u Beogradu koje su pomogle identificiranju sudionika nereda. No, obrana optuženih inzistirala je da se iz popisa dokaza izuzmu sve snimke i video materijali uz obrazloženje da su protuzakonito pribavljeni.

Prema ranijim tvrdnjama beogradskih medija, policija je navodno identificirala čak 50 izgrednika koji su nakon prosvjeda "Kosovo je Srbija" napali veleposlanstva SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Turske i Hrvatske u središtu Beograda.

Suđenju su nazočili predstavnici veleposlanstava SAD i Turske.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙