FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mrkić: Nikolić u UN-u govorio ono što većina Srba misli

Autor: vili
BEOGRAD, 10. travnja 2013. (Hina) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je u srijedu da se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (OS UN) o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koristio "željeznom argumentacijom" i istaknuo ono što većina građana Srbije misli o ICTY-ju, izvjestila je agencija Tanjug.

"Predsjednik (Tomislav Nikolić) je rekao ono što velika većina naših građana misli. Sve što je Nikolić govorio utemeljeno je na željeznoj argumentaciji", prenosi Tanjug u stanci javne debate u OS UN.

Objašnjavajući zašto je Srbija nezadovoljna, šef diplomacije naveo je podatak da su Srbi u Den Haagu osuđeni na ukupne kazne od 1150 godina, dok su pripadnicima svih ostalih naroda izrečene od pedesetak godina zatvora.

"Obezvrijeđena je svrha postojanja tribunala, koji nas je trebao miriti, a događa se nešto suprotno. Mi se kao vlast pokušavamo miriti sa susjedima, a onda tribunal donosi presude koje to kvare", ocijenio je srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić i naglasio kako Beograd ne odustaje od pomirenja u regiji, ali da je tijekom debate u UN-u Srbija htjela reći kako to što je Tribunal radio nije pomoglo pomirenju.

Nikolić je u UN-u optužio Haaški sud za pristranost prema srpskom narodu, Srbiji i srpskim optuženicima tvrdeći da postoji "atmosfera linča u odnosno na sve što je srpsko" te da je taj sud “odmogao pomirenju” i da "selektivna pravda ne pridonosi miru i stabilnosti". Suđenja u Haagu usporedio je s inkvizicijom.

Za oslobađajuće presude u tri predmeta - "Gotovina i Markač", "Haradinaj" i "Naser Orić", koje su izazvale "egzaltiranost i trijumfalizam koji prijeti da se nekad u budućnosti ponovi" kazao je da predstavljaju "čvrstu potporu kulturi nekažnjavanja".

Nikolić je govor je iskoristio i da spomene da je na današnji dan formirana NDH i da ustvrdi kako su hrvatske snage na području Hrvatske prognale 300.000 Srba.

Za raspravu koja bi se trebala nastaviti u četvrtak prijavljeno je gotovo 50 govornika među kojima nije nijedna članica Europske unije, kao ni SAD i Kanada koje su odlučile bojkotirati debate, a sudjelovanje su odbila i sva tri međunarodna kaznena suda, Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, ICTY i Međunarodni kazneni suda za Ruandu, te niz međunarodnih udruga poput Human Rights Watcha zbog bojazni da će Jeremić tu priliku iskoristiti za napad na ICTY.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović, osvrćući se na prethodne govornike s prostora bivše Jugoslavije i izbor sudonika na panelima koji će se kasnije održati, među kojima je i Savo Štrbac iz Veritasa, poručio je kako se čini da istina i pravda nisu vrijednosti zbog kojih je debata organizirana, a o Nikolićevim tvrdnjama kazao je kako ne korespondiraju s činjenicama i da Hrvatska nije s njima suglasna.

Vilović je poručio da je Hrvatska, iako nije uvijek bila zadovoljna procedurom i presudama, svo vrijeme surađivala i poštivala odluke i nikad nije dovodila sud u pitanje. "To očekujemo i od drugih", rekao je.

(Hina) xvil ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙