FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelji iz BiH i Srbije razmatraju moguće ustupanje slučajeva ratnih zločina

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. travnja 2013.(Hina) - Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije u utorak su u Sarajevu razgovarali o suradnji u istragama o nekim slučajevima ratnih zločina, a tom su prigodom imenovani i stalni časnici za vezu.

Predstavnici Tužiteljstva BiH i srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine prije dva mjeseca su potpisali poseban protokol koji omogućuje ustupanje dokaza odnosno procesuiranja slučajeva ratnih zločina, a nakon sarajevskog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, priopćeno je kako će časnik za vezu s bosanskohercegovačke strane biti voditeljica posebnog odjela za ratne zločine Vesna Budimir, dok će srbijansku stranu u uzajamnim kontaktima ubuduće zastupati tužitelj Milan Petrović.

Bosanskohercegovački i srbijanski tužitelji konkretno su razgovarali o slučaju "Tuzlanska kolona" kojega pravosudne vlasti u BiH žele preuzeti od tužiteljstva u Beogradu. Riječ je o zbivanjima iz svibnja 1992. godine kada je došlo do sukoba između pripadnika JNA koji su se povlačili iz Tuzle i pripadnika Teritorijalne obrane i policije BiH. Srbijansko tužiteljstvo tereti veći broj tadašnjih političkih i vojnih te policijskih zapovjednika iz Tuzle da su odgovorni za smrt više pripadnika JNA.

Zbog tog je slučaja 2007. godine u zračnoj luci u Beogradu uhićen i potom pred beogradskim sudom osuđen na dvanaest godina zatvora ratni predsjednik općinskog vijeća Tuzle Ilija Jurišić. Prvostupanjska presuda u tom je slučaju poništena, a naloženo je ponovljeno suđenje koje upravo traje u Beogradu, a Jurišić, koji se brani sa slobode, redovito se pojavljuje na ročištima.

Tužiteljstvo BiH predložilo je srbijanskim kolegama da mu se prepusti slučaj Samira Honde, bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je krajem ožujka uhićen na graničnom prijelazu sa Srbijom pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine. Tjeralicu za Hondom raspisala je srbijanska policija tereteći ga da je zlostavljao Srbe zatočene u logoru Čelebići kod Konjica. Kako je navelo Tužiteljstva BiH, trenutačno se razgovara o tome je li moguće njegovo izručenje iz Srbije i eventualno procesuiranje u BiH.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙