FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukobi odgodili suđenje turskim generalima

Autor: rtom
SILIVRI, 8. travnja 2013. (Hina) - Zbog sukoba turske policije i pristaša skupine "Ergenekon" u ponedjeljak u mjestu Silivri blizu Istanbula odgođeno je ročište na kojem je 275 optuženih, a među njima više od 60 generala, akademika i političara trebalo početi iznositi obranu od optužbe da su planirali srušiti vladu.

Tužiteljstvo je u ožujku zatražilo kazne doživotnog zatvora za 64 osobe okrivljene za planiranje državnog udara na premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu stranku Pravde i razvoja (AK). Među njima su umirovljeni zapovjednik turskih oružanih snaga Ilker Basbug te drugi visoki vojni časnici, akademici i političari.

"Mi smo vojnici Mustafe Kemala Atatutrka", izvikivali su prosvjednici pozivajući se na osnivača i utemeljitelja moderne i sekularne turske države.

Policija je intervenirala suzavcem i vodenim topovima protiv prosvjednika koji su nosili turske te zastave ljevičarskih i nacionalističkih skupina.

Predsjedavajući sudskog vijeća Hasan Huseyin Ozese otkazao je ročište zbog kaosa i nije objavljeno kada će se održati iduće ročište.

Suđenje traje četiri godine, a zbog sporosti česte su optužbe da se radi o političkom procesu. Očekuje se da će obrani trebati dva mjeseca da iznese svoje argumente.

Navodno je skupina Ergenenkon odgovorna za političko nasilje, ubojstva i bombaške napade koji su zadnjih desetljeća potresali Tursku, a koje premijer Erdogan želi iskorijeniti kao antidemokratske snage.

Kritičari optužuju vladu da suđenjem želi zauzdati oporbu u sklopu velikog plana da uništi sekularni establišment kojem je jamac bila moćna turska vojska.

Istraga je počela 2007. kada je policija otkrila zalihe skrivenog oružja u Istanbulu. Javnost je isprva pozdravila akciju kao pokušaj da se okonča "Duboka država", mreža militantnih sekularista za koje se vjerovalo da vuku konce vlasti. No zadnjih godina javno mnijenje pita se o regularnosti postupka, a Europska komisija izrazila je zabrinutost načinom vođenja procesa.

U rujnu je u zatvor u Silivriju dovedeno više od 300 vojnih časnika koji su u drugom sudskom procesu optuženi za planiranje rušenja Erdoganove vlade.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙