FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dovršene pripreme za izbore za EP na teritoriju BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. travnja 2013.(Hina) - Sve pripreme za provedbu izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu na teritoriju Bosne i Hercegovine su dovršene i oni će se kako je i planirano provesti 13. i 14. travnja, potvrdila je u četvrtak Hini Mirela Lucić, koordinatorica za provedbu izbora u BiH i prvi tajnica hrvatskog veleposlanstva u BiH.

U Bosni i Hercegovini moći će glasovati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u toj zemlji gdje će biti otvoreno sedam biračkih mjesta.

U hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu bit će otvorena dva biračka mjesta, u generalnom konzulatu u Mostaru tri dok će po jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Banjoj Luci, kao i u konzulatu u Tuzli.

Pravo glasovanja imat će birači koji nemaju prebivališta u Hrvatskoj, a prethodno su se aktivno registrirali za glasovanje na predstojećim izborima, no sukladno članku 57. Zakona o registru birača glasovati mogu i oni koji će na dane izbora dobiti posebnu potvrdu za glasovanje koju će im izdati hrvatsko veleposlanstvo ili konzulati.

"Tijekom postupka prethodne registracije prijavilo se oko dvije tisuće birača", kazala je Lucić dodajući kako se ipak očekuje veći odaziv jer je otvorena mogućnost glasovanja i uz posebne potvrde kako je to predviđeno zakonom o registru birača.

Kako bi se zainteresiranima omogućilo glasovanje u dane provedbe izbora djelovat će posebni stožeri u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji će se osobama koje posjeduju odgovarajuće dokumente o hrvatskom državljanstvu na temelju provjera biračkih popisa izdavati posebne potvrde nužne za glasovanje.

Glasačka mjesta u BiH bit će otvorena u subotu i nedjelju od 7 do 19 sati.

Istodobno je kandidatkinja HDZ-a za Europski parlament Željana Zovko ocijenila na tiskovnoj konferenciji u Mostaru diskriminirajućom činjenicu da će u BiH tijekom dva dana održavanja izbora za Europski parlament biti otvorena birališta na samo četiri lokacije, dodajući da na taj način najveći broj birača neće biti u stanju ispuniti svoje biračko pravo.

"Pokušala sam ukazati na diskriminaciju koja se radi prema hrvatskim državljanima u BiH jer u ovoj zemlji živi 260.000 Hrvata s biračkim pravom za Europski parlament, a omogućeno je da se glasuje na samo četiri mjesta", kazala je Zovko.

Pošto će se moći glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i i Tuzli, najveći broj birača neće biti fizički u mogućnosti glasovati kako zbog udaljenosti biračkih mjesta tako i zbog gužvi koje će se stvoriti, ustvrdila je.

(Hina) xrmav/xzkre ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙