FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO snizio prognozu rasta svjetske trgovine u 2013.

Autor: mkuz
ŽENEVA, 10. travnja 2013. (Hina/AFP) - Svjetska trgovinska razmjena porast će u ovoj godini 3,3 posto, a ne 4,5 posto kao što je prethodno procijenjeno, priopćila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO), navodeći kao razlog tvrdokornu gospodarsku slabost u Europi.

Time je WTO već po drugi put snizio svoju prognozu za ovu godinu. U početnoj je prognozi procijenio rast na 5,6 posto.

"Konačni podaci o svjetskoj trgovini u 2012. prilično su otrežnjujući", kazao je direktor WTO-a Pascal Lamy, dodajući da se nešto slično očekuje i u ovoj godini.

U prošloj je godini svjetska trgovina prema podacima WTO-a porasla dva posto, znatno sporije nego u 2011. kada je uvećana 5,2 posto.

Sve je jasnije da svjetsko gospodarstvo radi "dvostrukom brzinom", odnosno da su aktivnosti u zemljama u razvoju snažnije nego u bogatijim gospodarstvima, naglasio je Lamy.

WTO u priopćenju objašnjava da će "poboljšani ekonomski izgledi SAD-a u 2013. samo djelimice nadoknaditi nastavljenu slabost u Europskoj uniji, čije će gospodarstvo prema procjenama gotovo svih relevantnih institucija u ovoj godini stagnirati ili čak blago pasti".

"Kineski rast trebao bi i dalje biti snažniji nego u drugim vodećim gospodarstvima i amortizirati usporavanje, ali izvoz će i dalje ograničavati slaba potražnja u Europi", navodi WTO u priopćenju.

Zato će ova godina biti "gotovo repriza" 2012., što znači da će je obilježiti sporiji rast trgovine i gospodarstva, dok bi iduće godine trgovina trebala malo ubrzati.

"Smatramo da će u 2014. (trgovina) porasti nekih pet posto", kazao je Lamy.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙