FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IATA podigla prognoze dobiti globalne industrije zračnog prijevoza u 2013.

Autor: vmom
ŽENEVA, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Zrakoplovne tvrtke u svijetu podigle su prognoze dobiti za ovu godinu, što svjedoči o sve većem povjerenju u globalno gospodarstvo i o financijskim rezultatima kompanija u zračnom prijevozu, objavilo je u srijedu Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika (IATA).

Udruženje koje predstavlja oko 80 posto globalnih zračnih prijevoznika u ovoj godini sada očekuje neto dobit te industrije u visini 10,6 milijardi dolara, što je osjetno više u usporedbi s ostvarenih 7,6 milijardi dolara u 2012.

Osjetno je više i u usporedbi s ranije procijenjenom neto dobiti za 2013. od 8,4 milijarde dolara.

"Uslijed poboljšanog optimizma u pogledu prognozi za globalno gospodarstvo, potražnja putnika snažnija je, dok tržišta teretnog prijevoza ponovno počinju bilježiti rast", kazao je Tony Tyler, glavni direktor i izvršni direktor IATA-e.

IATA ipak upozorava da eurozoni prijeti eventualna nova kriza zbog aktualnog stanja na Cipru, pri čemu napominju da se njihove prognoze temelje na pretpostavci da će situacija u eurozoni ostati stabilna. Istaknuli su ujedno podatak o jačanju dionica zrakoplovnih kompanija od početka godine u visini sedam posto, unatoč 5-postotnom povećanju cijena goriva za zrakoplove.

Rastući prihodi i bolje marže potiču rast dobiti, napominju u IATA-i. Podigli su i prognozu o prihodima za ovu godinu, na 671 milijardu dolara, s ranije prognoziranih 659 milijardi.

Putnički promet ove bi godine trebao porasti za 5,4 posto, u odnosu na prvobitno procijenjenih 4,5 posto. Očekuje se također da će teretni prijevoz, inače važan pokazatelj svjetske trgovine, porasti za 2,7 posto, nasuprot prvotno očekivanom rastu za 1,4 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙