FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomske nevolje u eurozoni pritisnule cijene nafte na pragu uskršnjeg vikenda

Autor: mkuz
LONDON, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 109 dolara uoči uskršnjeg vikenda, pritisnute ekonomskim nevoljama u eurozoni i jačim dolarom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 49 centi, na 109,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, od 96,54 dolara.

Trgovci prate stanje na Cipru gdje su banke danas nakon 12 dana ponovo otvorile svoja vrata. Strahovalo se od navale na šaltere ali Ciprani su mirno čekali pred bankama a uvedene su i stroge kontrole kapitala kako bi se spriječio nagli odljev novca nakon što je vlada bila prisiljena prihvatiti stroge uvjete za međunarodnu financijsku pomoć.

Na jučerašnoj su aukciji talijanski troškovi zaduživanja na rok od pet godina dosegnuli najvišu razinu od listopada prošle godine, odražavajući zabrinutost ulagača zbog zastoja u procesu formiranja nove vlade nakon neriješenog ishoda parlamentarnih izbora.

Tony Machacek iz brokerske kuće Bachea podsjeća također na predstojeće uskršnje blagdane i dugi vikend, napominjući da su pojedine specijalizirane tvrtke za naftna tržišta, poput Plattsa, već zatvorene.

"Posljednji je radni dan u ovom tromjesečju, uoči produljenog uskršnjeg vikenda. Prisutna je velika neizvjesnost u pogledu Europe i Cipra ali trgovci neće ponovo prilagođavati knjige prije predaha", slaže se i Olivier Jakob iz švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix.

Sumorna slika eurozone pritisnula je euro, podupirući dolar. To pak smanuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom, također pritišćući cijene.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 105,79 dolara te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙