FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Iz javnih poduzeća će zbog programa restrukturiranja do sredine iduće godine otići oko 10.000 ljudi, predvodnik u otpuštanju su Hrvatske željeznice, a nakon toga slijede Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka - Zagreb, Croatia Airlines, Hrvatska pošta i ostali, najavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na današnjem okruglom stolu posvećenom restrukturiranju javnih poduzeća. Komentirajući analizu o prošlogodišnjem poslovanju 23 javna poduzeća, koja pokazuje da prihodi padaju, a gubici rastu, Hajdaš Dončić je ocijenio da se u javnom sektoru godinama nije ulagalo u razvoj, nego u kupovanje socijalnog mira i umjetno održavanje zaposlenosti. Glavna zadaća novih uprava javnih tvrtki je ubrzani proces restrukturiranja u suradnji sa socijalnim partnerima, kako bi dobili konkurentna poduzeća sposobna da ostvaruju dobit, a ne gubitke. Hajdaš Dončić je upozorio da Vlada također mora poštivati europska pravila o dodjeli potpora, tako da će za dio procesa restrukturiranja trebati odobrenja Europske komisije.

ZAGREB - Rezultati poslovanja javnih poduzeća za prvih devet mjeseci 2012. godine pokazuju da su ukupni prihodi pali za 0,3 posto, ukupni rashodi su porasli za 1,8 posto, a gubici su prema procjeni dosegli gotovo 800 milijuna kuna, upozorava ekonomska analitičarka Suzana Košćak. Analiza poslovanja 23 javna poduzeća, kojoj nedostaju podaci iz HAC-a, HC-a i Janafa, pokazuje da je lani porastao broj javnih tvrtki koje posluju s gubitkom. U 2011. godini bilo ih je šest - HRT, Croatia Airlines, HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz, Vjesnik i Autocesta Rijeka - Zagreb, a u 2012. priključili su im se i HŽ Cargo, Hrvatske vode i Hrvatska pošta. Košćak je na okruglom stolu u organizaciji časopisa Banka posvećenom restrukturiranju javnih poduzeća napomenula da su, prema procjeni, javne tvrtke u prošloj godini uspjele generirati ukupne prihode u iznosu od 34,1 milijardu kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 34,9 milijardi kuna. Najveći gubitaši su CA s 552 milijuna kuna gubitka zbog vrijednosnih usklađenja zrakoplova i knjiženja kamata, HŽ Infrastruktura s gubitkom od 265 milijuna kuna, te ARZ s gubitkom od 210 milijuna kuna. S druge strane, samo sedam javnih poduzeća ostvarilo je porast dobiti - HEP Grupa, Hrvatske šume, Narodne novine, Croatia Osiguranje, Odašiljači i veze, Plinacro i Fina.

MOSTAR - Predsjednik vlade Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru kako nema rasprodaje nacionalnih resursa. "Trgovačka društva u pravilu nisu nikakvi nacionalni resursi nego društva dioničara koja na tržištu pokušavaju zaraditi što je moguće više", kazao je Milanović upitan o raspisivanju natječaja za privatizaciju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja što je danas najavio ministar financija Slavko Linić. Također je najavio i kako će Podravka postati moderno društvo dioničara. Podravka će sve manje postojati kao državna firma, ako je to ikada i bila, a postaje jedno moderno društvo dioničara koje dominira dijelovima europskog tržišta, s državom ili bez države. I u Ini država ima 45 postio dionica, podsjetio je Milanović dodavši kako vlada s jedne strane štiti nacionalni interes, a s druge strane se bore oko profita kompanije kao dioničar kako bi nam ostalo što je moguće više. "To nije sukob interesa, ali se radi o svojevrsnom unutarnjem animozitetu. S jedne strane ste administrator i upravljač, a s druge strane ste dioničar. INA je dioničko društvo i u dioničarstvu nema nacionalnih interesa", rekao je Milanović dodavši kako je ono što je u interesu kompanije i u njihovom interesu. Trebamo držati monpol u temeljnim resursima voda, šuma, koncesije, obala, a ostalo sve je tržište na kojemu postoje vrlo strogi mehanizmi EU, poručio je.

PETRČANE - Rasprave o ulozi poduzetnika u gospodarskom rastu i podršci javnog sektora poduzetništvu bile su u središtu pažnje drugog, završnog dana rada 3. Brown foruma u Petrčanima kod Zadra. Julia Spicer, direktorica Mid - Atlantic Venture Capitalist Association, američke udruge koja predstavlja interese više od 500 investicijskih fondova i ulagača, naglasila je ulogu Vlade RH koja mora olakšati ulazak u poduzetništvo. "Hrvatska Vlada mora olakšati ulazak investitora u poduzetništvo, jer je pokretanje posla samo po sebi teško, čak i bez administrativnih i zakonskih prepreka", istaknula je Spicer koja je poduzetnicima savjetovala da pažljivo biraju partnere te da budu otvoreni na pozitivne kritike svojih ideja. Forum je okupio 200-tinjak poduzetnika, ulagača i predstavnika investicijskih fondova iz jugoistočne Europe i SAD-a.

ZAGREB - Strogi uvjeti i mjere za zaštitu okoliša u projektu sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem na Srđu iznad Dubrovnik, za tvrtku-investitora tog projekta Razvoj golf nisu iznenađenje nego su očekivani i sve će ih prihvatiti i staviti u projektnu dokumentaciju, izjavio je danas za Hinu prokurist u tvrtki Razvoj golf Ivan Kusalić. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je objavilo da je izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata "Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ" za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže. Kusalić kaže da su sve mjere dosta zahtjevne, ali i poznate im od prije, te objašnjava da se do njih došlo u cijelom postupku oko tog projekta i temeljem zahtjeva 13-oro članog povjerenstva. S većinom od tih mjera odmah su se, kako kaže, složili, a prihvatit će i ostale te ih ugraditi u projektnu dokumentaciju. Na pitanje što u Razvoj golfu očekuju od predstojećeg referenduma u vezi tog projekta, Kusalić je kazao da vjeruju da će većina građana Dubrovnika 28. travnja potvrditi želju za tim projektom koji će, kako ističe, znatno pridonijeti produljenju sezone u tom gradu, obogaćivanju ponude i prihoda te novom zapošljavanju.

ZAGREB - Udruga poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatra da pravna nesigurnost onemogućava investiranje u Hrvatsku i prinosi nepovoljnoj investicijskoj klimi te upozorava da referendum, poput onoga o golfu na Srđu, ne bi trebao biti uobičajena praksa u Hrvatskoj. Glavni problem u osiguranju poduzetničke klime zasigurno je pravna nesigurnost prilikom investiranja, u jednakoj mjeri stranim i domaćim investitorima, kaže se u priopćenju HUP-ove udruge developera. Drže da u prilog tome govori slučaj investicijskog projekta o kojem će se odlučivati na referendumskom izjašnjavanju čime se, kako drže, dodatno povećava neizvjesnost investicijskih projekata. Smatraju da je riječ o presedanu koji ne bi smio postati praksa. Upozoravaju da investitori moraju striktno poštivati i slijediti zakone i propise, ali da jednako tako investitorima koji poštuju zakon treba omogućiti realizaciju investicije.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK) iznijeli su na današnjem Obrtničkom forumu na Zagrebačkom velesajmu niz primjedbi na nacrt prijedloga zakona o obrtu, a pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Stjepan Koraj poručio im je da će zakonski prijedlog Vlada idućeg tjedna poslati u redovnu saborsku proceduru, kroz koju će, u dva čitanja, još biti vremena da se eventualno uvaže neke od tih primjedbi. Obrtnici, prema riječima glavne tajnice HOK-a Violete Jelić, traže da se zakonom o obrtu, uz ostalo, omogući da obrtnik za poslovanje odgovara imovinom unesenom u obrt, a ne da zakon od ovrhe štiti samo jednu imovinu u kojoj obrtnik stanuje ili obavlja djelatnost. Traže i da se iz zakona isključe odredbe kojima se zadire u autonomnost obrtničke komore. Nacrt prijedloga zakona o obrtu, primjerice, propisuje visinu komorskog doprinosa, umjesto da se to, kao i do sada, prepusti samim obrtnicima, kazala je Jelić.

ZAGREB - Robni izvoz Hrvatske u prva je dva mjeseca ove godine, izražen u kunama, smanjen za 4,1 posto, dok je izražen u eurima pao za 4,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a istodobno je uvoz u kunama porastao za 1,2 posto i u eurima za 1 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznosi 54,9 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prva dva mjeseca ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 9,8 milijardi kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 17,8 milijardi kuna. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je nešto više od 8 milijardi kuna i veći je za 8,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca ukupno je iznosio 1,3 milijarde eura, dok je uvoz iznosio 2,3 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 1,06 milijardi eura, što je u odnosu na prva dva mjeseca lani rast za 8,3 posto.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je blago korigirana uz suprotne predznake, Crobex je pao za 0,08 posto, na 1.974,52 boda, dok je specijalizirani Crobex10 porastao za 0,07 posto, na 1.097,96 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,5 milijuna kuna, a milijunski promet i danas je imala samo dionica HT-a. Promet dionicama HT-a iznosio je 1,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,23 posto, na 215 kuna. Rast cijene za 3,99 posto, na 7.279 kuna, bilježi redovna dionica Croatia osiguranja kojom je ostvaren promet od 819,8 tisuća kuna. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe sa 767,8 tisuća kuna i padom cijene za 0,21 posto, na 290,50 kuna. Uz promet od 543,4 tisuće kuna, cijena dionici Kraša nije se mijenjala i ostala je na 444 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙