FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar S.Wiesenthal: U Hrvatskoj nema poznatih ratnih zločinaca

Autor: bcav
ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - U Hrvatskoj nema poznatih nacističkih ratnih zločinaca, ali se i ne poduzimaju konkretne mjere za otkrivanje počinitelja zločina nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata, stoji u izvješću Centra Simon Wiesenthal objavljenom u utorak.

Prema naporima i rezultatima u otkrivanju zločina, Hrvatska je u skupini zemalja zajedno s BiH, Kostarikom, Češkom, Finskom, Francuskom, Grčkom, Novim Zelandom, Rumunjskom, Slovačkom i Španjolskom, stoji u godišnjem izvješću te organizacije koja traga za nacističkim zločincima diljem svijeta.

Jedina zemlja koja je u prošloj godini poduzimala sve mjere i ostvarila značajne rezultate su Sjedinjene Države, a među onima koje su optužile ili osudile barem jednog zločinca su Kanada, Njemačka, Mađarska, Italija i Srbija, navodi se u izvješću koje je obuhvatilo 36 zemalja.

Statistički podaci iz izvješća jasno pokazuju da se protiv nacističkih ratnih zločinaca trebaju poduzeti značajne pravosudne mjere, rekao je direktor izraelskog ureda centra Efraim Zuroff koji koordinira potragu za nacističkim zločincima.

Centar Simon Wiesenthal donosi i popis desetorice najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca koji predvodi Alois Bruner, ključni operativac nacističkog čelnika Adolfa Eichmanna, dr. Aribert Heim, liječnik u koncentracijskim logorima Sachsenhausen, Buchenwald i Mauthausen te Ladislaus Csizik-Csatary, mađarski policijski dužnosnik odgovoran za deportaciju tisuća Židova iz Košica u logor smrti Auschwitz.

Nova dva imena na listi najtraženijih su SS-ovci Hans (Antanas) Lipschis i Theodor Szehinskyj koji su nakon Drugog svjetskog rata pobjegli u SAD, stoji u izvješću centra.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙