FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR - Na prosvjednom skupu "Ne ćirilici u Hrvatskoj", koji će se danas održati u Zagrebu u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, okupit će se puno više sudionika nego na vukovarskom prosjednom skupu protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u tom gradu, a na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, najavio je glasnogovornik stožera Zdravko Komšić. Prema Komšičevim riječima, najveći broj prosvjednika iz Vukovarsko-srijemske županije u Zagreb će organizirano doći posebnim vlakom koji iz Vukovara kreće u 5,29 sati ujutro, sa stajanjima u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Kutini, a u Zagreb bi trebao stići u 9,51 sati. "U posebnom vlaku koji smo organizirali u suradnji s Hrvatskim željeznicama bit će 17 vagona s oko 1500 domoljuba. Pored vlaka, dva autobusa s domoljubima polaze iz Iloka, po pet iz Osijeka i Slavonskog Broda, tri iz Otoka, dva iz Vinkovaca i sedam iz Zadra. To je barem ono što mi znamo", rekao je Komšić.

TROGIR - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i direktor tvrtke Kermes Energija d.o.o. Danko Končar jučer su u Trogiru potpisali ugovor o prijenosu dionica Brodotrogira d.d. po kojem ta tvrtka postaje vlasnik trogirskog brodogradilišta. Time je završen proces privatizacije Brodotrogira na temelju programa hrvatske vlade o restrukturiranju brodogradilišta kojeg je nedavno odobrila Europska komisija. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su predsjednik Vlade Zoran Milanović te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić. Ministar Vrdoljak je ocijenio kako današnji ugovor pokazuje da se od nečeg što je bio uteg državi, jer je Brodotrogir u procesu restrukturiranja stajao državu tri milijarde kuna, može po novim pravilima napraviti pozitivna priča. Kako je rekao, to nije kupovanje kratkotrajnih političkih bodova. „Pretvoriti jednu problematičnu industriju u pozitivan potencijal nije bilo lako. U Brodotrogiru se događa spoj brodograđevne i maritivne industrije s turizmom, a to je i strateško opredjeljenje RH“, istaknuo je Vrdoljak.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer je u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, upozorio na opasnosti od povišenog krvnog tlaka tzv. tihog ubojice te istaknuo važnost preventivne brige o zdravlju. "U Hrvatskoj jako puno osoba boluje od povišenog krvnog tlaka a da ne zna da ga ima", upozorio je ministar Ostojić na Cvjetnom trgu gdje je na štandu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) sudjelovao u akciji obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Ministar Ostojić je pojasnio kako povišeni krvni tlak ne daje simptome, ne daje znakove te je to u biti "tihi ubojica". Podsjetio je da kod povišenog krvnog tlaka stalno stradavaju krvne žile mozga ili srca i onda se, na žalost, nerijetko dogodi moždani udar ili pak infarkt. Ostojić je kazao da se povišeni krvni tlak može prevenirati s tjelesnom aktivnošću, sa snižavanjem količine soli u hrani. "Ne zaboravite da je sol u biti svugdje oko nas. Od kruha, u kojemu ima jako puno soli, do cijeloga niza drugih namirnica", rekao je i dodao da je ideja i ovog Svjetskog dana zdravlja - "očuvajte vaše zdravlje".

SPLIT - Predsjednici SDP-a, HNS-a i HSU-u Zoran Milanović, Vesna Pusić i Silvano Hrelja pozvali su građane da 14. travnja izađu na birališta i glasuju za njihovu listu jer ona "zastupa europske vrijednosti i znat će se boriti i za hrvatske interese u Europskom parlamentu". „Naše vrijednosti se mogu zvati europske, humanističke, ali one su prije svega obične ljudske vrijednosti – poštena plaća, poštivanje svog susjeda, poštivanje sebe, možemo to nazvati kršćanske vrijednosti ili ljevičarske vrijednosti ali, prije svega, to su ljudske vrijednosti“, istaknuo je Milanović na predstavljanju liste kandidata Koalicije SDP-HNS-HSU. Kazai je da u životu i povijesti naroda postoje samo dvije šanse: iskorištene i neiskorištene, te je nužno iskoristiti sadašnju šansu ulaska u Europsku uniju, a u Europskom parlamentu, po njemu, najbolje će interese Hrvatske zastupati kandidati ove tri stranke. „Kod nas nema notornih ljudi - svi su pristojni“, rekao je. Naglasio je kako smo mi zemlja Hrvata u velikoj većini, ali i Srba i drugih naroda, koji su sve u povijesti plaćali dvostrukom cijenom. „Ništa nismo dobili na rasprodaji i po diskontnoj cijeni, sve je bilo skupo. I ulazak u EU bit će skup, u njoj je komplicirano i nije jednostavno pošto su pravila jako stroga i oni koji misle da ih mogu zaobilaziti i da mogu varati, varaju se i takvi će propasti u EU“, kazao je Milanović

TROGIR - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako očekuje da na zagrebačkom prosvjedu protiv uvođenja ćirilice neće biti šovinističkih ispada, da svatko ima pravo na svoj politički stav, ali da je nužno poštivati zakon. "Vrlo je važno da sutrašnji skup bude apsolutno čist od šovinističkih ispada", rekla je Pusić odgovarajući na upit kako komentira za najavljeni prosvjedni skup u Zagrebu protiv uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Po njezinim riječima svatko, ako ima argumente i potrebu izraziti svoj politički stav ima na to i pravo, no "temeljni je politički stav da u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštivati." Unutar toga postoji mogućnost razgovora o tajmingu, o kriterijima itd., ali mislim da zakoni ne funcioniraju po načelu samoposluživanja, rekla je ministrica Pusić. U povodu izbora za Europski parlament, GONG je jučer pozivao političke stranke koje sudjeluju na izborima da Državnom izbornom povjerenstvu dostave izvještaje o troškovima i financiranju izborne promidžbe. Izvješća treba predati najkasnije sedam dana prije održavanja izbora, odnosno danas do ponoći. Odgovarajući na novinarski upit s tim u vezi,

ZAGREB - Saborski zastupnik Hrvatskih laburista i kandidat za gradonačelnika Zagreba Branko Vukšić jučer je ustvrdio kako plaćanjem najskuplje struje, plina, vode i smeća u Europi, Zagrepčani zapravo plaćaju cijenu propalih megalomanskih projekata SDP-a i gradonačelnika Milana Bandića kojeg su, kako je naveo, svesrdno podupirali i premijer Zoran Milanović i ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić. "Zagrepčani bi mogli plaćati najmanje dvostruko niže režije da se nije razbacivao i krao novac", smatra Vukšić i dodaje: "Što je napravio SDP kada su izgrađeni javni WC-i po cijeni od 11 tisuća eura za četvorni metar? Milanović je rekao da za gradonačelnika boljeg kandidata od Bandića nema. Da, u Zagrebu se građanima iz džepa godišnje otmu milijarde, a da nitko iz gradske vlasti na to nije rekao ni riječ. Do izbora", poručio je Vukšić. Naveo je da svi ti "isti protagonisti" ne zaslužuju nove mandate, već ih, kako navodi, – i po Ostojićevim tvrdnjama – procesuirati, no izrazio je sumnju da će tako i biti napominjući da će pocesuirani biti jedino građani i to kaznama najskuplje struje, plina, vode i smeća.

KARLOVAC - Predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić jučer je u Karlovcu nakon predstavljanja liste kandidata te stranke, HDZ-a i BUZ-a za EU parlament rekla kako će ta liste dati šest mandata, a da ona računa na preferirane glasove, birača njezine stranke koji će zaokružiti njezin broj- 6, dok će ostali na listi većinom dijeliti glasove. U izjavi za novinare Tomašić je rekla da je premijer Zoran Milanović za nju već ionako odradio pola kampanje.Na pitanje kako će pomiriti rad u EU parlamentu s činjenicom da se deklarirala kao euroskeptik, odgovorila da je na parlamentarnim izborima bila i protiv Kukuriku koalicije, pa se ipak nakon njihove pobjede nije povukla kući. "Nikada nisam govorila 'nikad u EU', nego 'da' u EU, ali da još nismo spremni'. I sada kažem nismo spremni za EU, ali može nas spasiti 11 milijardi eura koje možemo povući u slijedećih sedam godina iz EU fondova. Ako to uspijemo pokrenut ćemo gospodarstvo, ako ne uspijemo bit će nam još gore, kazala je. U govoru pred šezdesetak okupljenih iz Koordinacije braniteljskih udruga Karlovačke županije i HDZ-a, Tomašić je u karlovačkoj knjižnici kazala da je ta lista „koalicija s narodom“.

ZAGREB - "Zeleni zajedno", koji sa svojom listom izlaze na izbore za Europski parlament, jučer su pozdravili iskorake na području ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj, ali i izrazili zabrinutost sporim tempom provedbe zakona i politika vezanih za suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje nad LGBT osobama. Osvrćući se na izvještaje o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. i o praćenju provedbe Preporuka Vijeća Europe o suzbijanju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije ili rodnog identiteta, nositelj liste "Zeleni zajedno" Toni Vidan upozorio je na probleme u provedbi novog Zakona o suzbijanju diskriminacije te na potrebu osiguravanja jednakih prava istospolnih parova. "Lista 'Zeleni zajedno' podržava zahtjeve lezbijske grupa 'Kontra' i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina 'Iskorak' za ukidanjem diskriminacije istospolnih parova kroz obiteljsko zakonodavstvo te osiguravanje prava na brak i izvanbračnu zajednicu", naveo je Vidan u priopćenju.

OSIJEK - Sudac istrage osječkog Županijskoga suda jučer je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora od mjesec dana protiv petero okrivljenika, koje USKOK tereti za više koruptivnih kaznenih djela na osječkom Ekonomskom fakultetu. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izjavila je novinarima nakon ročišta kako je istražni zatvor za dio okrivljenika određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela, a za dio osumnjičenika samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Dodala je da će se ostali osumnjičenici, koji su ispitani jučer u osječkom Odjelu USKOK-a, za sada braniti sa slobode. USKOK je danas pokrenuo istragu protiv ukupno 39 osumnjičenika, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. Istraga je pokrenuta protiv pet profesora i jednog asistenta osječkog Ekonomskog fakulteta, 21 studenta, a ostali osumnjičeni su posrednici.

DUBROVNIK - Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća, posljednjoj u ovom sazivu, odlučeno je da se referendum o Golf parku na Srđu održi 28. travnja. Za ovaj prijedlog koji su usuglasili predsjednici klubova vijećnika stranaka u Gradskom vijeću glasovalo je 24 vijećnika, a jedan vijećnik bio je suzdržan. Iako su civilne udruge tražile da se referendum održi isti dan kada i lokalni izbori, današnjom odlukom dubrovački gradski vijećnici odlučili su da će se prvi referendum u Hrvatskoj kojeg su inicirali građani održati 28. travnja. Dubrovčani će se toga dana izjasniti o referendumskom pitanju "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?" . Inicijativa Dubrovnik referendum je od 1. do 15. veljače prikupljala potpise Dubrovčana, a prikupljeno je ispravnih 9.085 glasova, odnosno 22,5 posto ukupnog biračkog tijela Grada.

ZAGREB - Filmski djelatnik Željko Lutter, scenograf i set dreser, preminuo je jučer u 66. godini života, izvijestila je danas producentica Tajtana Aćimović. Lutterova filmografija broji više od 100 filmskih i televizijskih projekata - od velikih međunarodnih filmova kao što su "Sofijin izbor", "Rosencratz i Guildestern su mrtvi", "Peacemaker" do televizijskih projekata poput legendarnih TV serija "Tamburaša" do "Duge mračne noći". Brojni filmski redatelji voljeli su surađivati s njim: Krešo Golik, Antun Vrdoljak, Rajko Grlić, Branko Ivanda, Dejan Aćimović, Arsen Anton Ostojić. Vodeći hrvatski scenografi Željko Senečić i Ivo Hušnjak najveće svoje projekte radili su upravo s Lutterom. Kolege će ga pamtiti po odgovornosti, velikom talentu, vedrom duhu i ogromnoj ljubavi za film. Ispraćaj će biti u utorak, 9. travnja, u 10 sati ispred mrtvačnice na Mirogoju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙