FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 31. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Očuvanje dostojanstva čovjeka i prava na život temeljne su poruke kojih se valja držati prisjećajući se Kristova uskrsnuća, kazao je u nedjelju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodeći središnje misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Kardinal Puljić je kazao kako je Kristova pobjeda nad smrću danas kao i tada dokaz da smrt nema zadnju riječ i da upravo stoga valja slaviti život i graditi prave vrijednosti. "Važno je da ljubav pobijedi mržnju, velikodušnost sebičnost a poniznost oholost", poručio je vrhbosanski nadbiskup. Kardinal Puljić kritizirao je stanje u društvu u kojemu vladaju goli interesi a zanemaruju se ljudska prava. "Ta su prava proklamirana no važnije je tko je moćniji i jači a sve to urušava i Božju prirodu i čovjeka", kazao je Puljić podsjećajući kako slaviti uskrslog Krista zapravo znači naći samog sebe oslobođenog od grijeha i sposobnog pobijediti mržnju. Kardinal Puljić je ponovo osudio pobačaj i eutanaziju usporedivši to s onim što je nekada radio Hitler. "Zar nije važnije pravo na život prirodno začetog djeteta od svih interesa tobože u ime demokracije", upitao je Puljić založivši se da se "prave vrednote postave na pravo mjesto". Zaželio je i da Kristova žrtva bude poticaj da se diljem svijeta prekine s huškanjem, mržnjom i nasiljem.

MOSTAR - Članovi Međureligijskog vijeća (MRV) BiH posjetili su u subotu i osudili spaljivanje ulaznih vrta na crkvi u banjolučkom naselju Petrićevcu, ističući da se radi o posebno uvredljivoj poruci koja je upućena na Veliki petak, izvijestili su u nedjelju tiskani mediji u BiH. Banjolučki biskup Franjo Komarica izrazio je zadovoljstvo što su svi članovi MRV-a zajednički, zajedno s gradonačelnikom Banja Luke Slobodanom Gavranovićem, osudili incident. "Nadam se da će iz mog rodnog grada, nakon ove ružne u bijeli svijet otići radosnije poruke", rekao je biskup Komarica. Izrazio je zadovoljstvo što su službeni predstavnici Republike Srpske i Banja Luke jednoglasno osudili incident. Banjolučki gradonačelnik rekao je da je spaljivanje ulaznih vrata crkve u izgradnji na Petrićevcu ružna poruka katolicima u Velikom tjednu dodajući da izgrednicima nema mjesta u Banja Luci. Osudama se priključio i pravoslavni svećenik Slobodan Marin koji je obišao mjesto na kojemu se dogodio incident, dok je banjolučki imam Muris Spahić istaknuo kako je manje važna materijalna šteta na objektu od činjenice da se izgred dogodio na veliki katolički blagdan. Policija u Banja Luci uhitila je 25-godišnjeg Jovana Majstorovića za kojega se sumnja da je u noći na Veliki petak podmetnuo vatru ispred ulaznih vrata crkve na Petrićevcu.

PESHAWAR - Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za bombaški napad počinjen blizu mjesta gdje se u nedjelju u gradu Bannu trebalo održati stranačko izborno okupljanje, pri čemu su ubijene dvije osobe, a šest ih je ozlijeđeno, među njima i jedan bivši zastupnik, objavila je policija. Bomba je eksplodirala blizu konvoja koji je činilo desetak automobila, a u jednome se nalazio i bivši zastupnik Adnan Wazir, član laičke Nacionalne stranke Awami (ANP) za pokrajinu Khyber Pakhtunkhwa koji je stizao na sastanak. On je jedan od ozlijeđenih. "Riječ je o daljinski upravljanoj bombi koja je prouzročila štetu na većini vozila. Dvije osobe podlegle su ozljedama u bolnici", rekao je za France presse policijski dužnosnik. Bannu je smješten na sjeverozapadu Pakistana, blizu plemenske zone koja se smatra svojevrsnim svetištem za talibane i ostale grupe povezane s Al-Kaidom.

ŠANGAJ - Dvije su osobe umrle u ožujku u Šangaju od posljedica zaraze novim sojem virusa ptičje gripe koji nikad dosad nije prenesen na ljude, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Xinhua. Dvojica Kineza, 87-godišnjak i 27-godišnjak, u veljači su se razboljeli, a od posljedica bolesti umrli su početkom ožujka. Još jedna žena u susjednoj pokrajini Anhui početkom ožujka zaražena je istim sojem virusa i u kritičnom je stanju, prenosi Xinhua, pozivajući se na Državno povjerenstvo za zdravlje i obiteljsko planiranje. Soj virusa ptičje gripe otkriven kod sve troje zaraženih nazvan je H7N9. Do sada nije zabilježen njegov prijenos na ljude, objavilo je Povjerenstvo, potvrdivši kako je nakon kliničkih promatranja te laboratorijskih i epidemioloških testova potvrđeno da je riječ o ljudskoj infekciji sojem virusa H7N9. U sva tri slučaja simptomi su visoka temperatura i kašalj koji se razviju u upalu pluća. Još nije poznato na koji su način tri žrtve zaražene spomenutim virusom, jer se nije činilo da je visoko zarazan. Cjepivo protiv virusa H7N9 još ne postoji.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙