FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

DŽEDA - Dvije iranske putnice poginule su kada je kamion zračne luke uletio u dvoranu za ukrcaj u zračnoj luci kralja Abdel Aziza u Džedi, izvijestio je u petak mjesni tisak. Kamion je probio stakleni zid dvorane za ukrcaj, pomeo putnike koji su se spremali na let u Teheran i usmrtio dvije Iranke te ranio još četiri Iranca, precizira tisak pozivajući se na priopćenje iranskog civilnog zrakoplovstva. Unesrećeni su se vraćali u Iran nakon obreda Omra, muslimanskog hodočašća u Meku i Medinu. Prema iranskoj televiziji na arapskom al-Alam, žrtve su dvije šezdesetogodišnjakinje. Dvoje ozlijeđenih je primilo pomoć i nastavili su put, a dvoje je hospitalizirano u Džedi, prema izvoru zračne luke. Vozač kamiona, Nepalac je uhićen i otvorena je istraga o okolnostima nesreće, dodaje taj izvor.

ALMATI - Pregovori velikih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu počeli su u petak u Kazahstanu, potvrdio je jedan zapadni diplomat. "Zemlje skupine 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) pokušat će s Iranom postići napredak u teškim pregovorima". Glavni iranski pregovarač Saed Džalili je zahtijevao u četvrtak da velike sile priznaju Iranu pravo na obogaćivanje urana. Skupina 5+1 traži od Irana da zatvori svoj pogon u Fordou, koji je izvan dometa vojnog udara i da pošalje svoje zalihe urana obogaćenog na 20 posto u inozemstvo. Jedan visoki američki dužnosnik je ocijenio u četvrtak "vrlo pravednim" novi prijedlog skupine 5+1 koji se odnosi na obustavu a ne prekid aktivnosti obogaćivanja urana na 20 posto u zamjenu za ublažavanje nekih sankcija.

BOMBAJ - Najmanje 27 osoba poginulo je kada se urušila još nedovršena sedmerokatnica u Bombaju na zapadu Indije, objavila je policija u petak. "Dvadeset sedam osoba je poginulo, među njima sedam žene i devetero djece kada se u četvrtak navečer urušila sedmerokatnica", rekao je zapovjednik lokalne policije. Žrtve su radnici i njihove obitelji koji su živjeli na samom gradilištu. Spasilačke ekipe krenule su u potragu za preživjelima i još se ne zna nije li broj žrtava veći. Dnevnik Hindustan Times piše kako je sedmerokatnica sagrađena u manje od četiri mjeseca od materijala loše kvalitete. "I morala se srušiti zbog loše kvalitete materijala koju su koristili graditelji", rekao je za dnevnik predstavnik lokalne jedinice za katastrofe.

MEDAN - Mianmarski muslimani u petak u do smrti pretukli osam budista u jednom centru za izbjeglice u Indoneziji, javila je policija. Nasilje je izbilo u noći između četvrtka i petka u jednom centru u kojem se nalazi 280 mianmarskih izbjeglica u Medanu, glavnom gradu Sjeverne Sumatre, rekao je glasnogovornik pokrajinske policije. Napad je uslijedio nakon što su izbjeglice vidjele fotografije nasilja u Mianmaru između muslimana i budista u kojima je između 20 i 22. ožujka smrtno stradalo 43 osoba, rekao je direktor mjesne policije. Nekoliko stotina članova zajednice Rohingya, muslimana koje u Mianamaru progoni budistička većina, izbjegli su u Indoneziju, posebice na otok Sumatru. U 2012. je u sukobima Rohingyasa i budista poginulo više od 180 ljudi i 125.000 je izbjeglo u državu Rakhine, na zapadu Mianmara.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙