FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministarstvo kulture predstavilo je danas prioritetne projekte u kulturi predviđene za financiranje iz fondova Europske unije, a među njima i projekt obnove palače Moise na Cresu, Tvrđave sv. Nikole i sv. Mihovila u Šibeniku i osječke Tvrđe. Projekt obnove palače Moise na Cresu osmišljen je u Ministarstvu kulture i prijavljen za financiranje iz pretpristupnih fondova IPA 2013. Riječ je o najvećoj renesansnoj kući na tome otoku smještenoj u srednjovjekovnoj jezgri grada Cresa. Projekt se provodi od 2003., pripremni radovi vode se od 2008. u što je do sad utrošeno gotovo 2,3 milijuna kuna. Cilj je sanacija, adaptacija i prenamjena prostora u Sveučilišni istraživački centar i regionalni centar za cjeloživotno učenje Sveučilišta u Rijeci, kazala je načelnica sektora za zaštitu kulturne baštine Ranka Saračević-Wuerth.

ZAGREB - Za uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, osim dobro pripremljene projektne dokumentacije ključna je originalnost ideje temeljena na jedinstvenosti specifičnih lokalnih zajednica, kazala je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na predstavljanju projekata na području kulture financiranih sredstvima iz fondova Europske unije. "Ono što smo saznali iz svih primjera i uputa zemalja koje su dosad uspješno povlačile sredstva iz EU fondova jest kako ne postoji tipizirani projekt koji se može primijeniti - jedino ono što otkriva specifičnost lokalnih zajednica ima šanse da doista dobije sredstva", rekla je ministrica Zlatar Violić. Pojasnila je da je ideja održavanja skupa u prvome redu povećanje međusobne vidljivosti te razmjena iskustava projekata diljem Hrvatske poteklih iz prostora kulture koji su dobili sredstva iz IPA fondova od 2006. do danas, a koji jedan o drugome zapravo vrlo malo znaju. U svim se tim projektima vidi njihova interdisciplinarnost, a zajednički im je gospodarsko-socijalni potencijal vezan uz prostor turizma, edukacije ili kombinaciju toga dvoga, dodala je. No, svi oni, upozorila je ministrica, moraju sadržavati element doprinosa socijalne inkluzije, podizanje razine komunalne infrastrukture za lokalnu zajednicu, te generiranje radnih mjesta.

VRANSKO JEZERO - Park prirode Vransko jezero uvršten je od veljače ove godine na Ramsarski popis vlažnih područja od međunarodnog značaja, a Ramsarsku povelju toj je Javnoj ustanovi danas predao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Vransko jezero, uz deltu Neretve, najveće je močvarno područje istočne obale Jadranskog mora i središte bioraznolikosti regije. Godine 1983. sjeverozapadni dio jezera proglašen je ornitološkim rezervatom, a od 2. veljače ove godine jezero je na Popisu vlažnih područja od međunarodnog značaja - Ramsarskom popisu. Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na taj popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, delta Neretve i Crna mlaka. U sklopu današnje proslave uvrštavanja na Ramsarski popis, ministar Zmajlović ravnatelju Parka Ivici Prtenjači uz čestitke uručio je Ramsarsku povelju, a službeno je otvorio i poučnu stazu "Ptice Vranskog jezera".

SPLIT - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako HDZ neće pozivati svoje članove da sudjeluju na prosvjedima protiv ćirilice, ali ih u tomu neće ni sprječavati. "Mi smo protiv bilo kakvih nereda i sukoba, tražit ćemo mirno rješenje", rekao je Karamarko i pozvao krivce za nastalu situaciju, a to su po njemu članovi Vlade RH, da, kako je rekao, "naprosto povuku svoje odluke koje su bezglave i koje su neutemeljene". Odgovarajući na pitanje novinara kako će se postaviti u slučaju eskalacije napetosti u vezi s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Karamarko je odgovorio kako zamjera vladi da se neodgovorno ponaša, navodeći pritom članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. "Članak 8. Ustavnog zakona kaže da implementacija treba pridonijeti dignitetu i nacionalnih manjina, ali i hrvatskog naroda, da mora pridonijeti prožimanju, razumijevanju i dijalogu između hrvatskog naroda i nacionalnih manjina. To se u ovom slučaju u Vukovaru ne događa. Prema tome, kao slonovi u staklarnici članovi vlade i ovi koji su odgovorni, inzistiraju na nečemu što u ovom trenutku nije dobro", ocijenio je Karamarko.

ZAGREB - SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić danas je ocijenio kako istraživanje, po kojemu Zagrepčani plaćaju najskuplje režije u Europi, pokazuje da građani glavnoga grada plaćaju visoku cijenu propalih megalomanskih projekata aktualne gradske uprave, te nadoknađuju novac koji je "završio u nečijim džepovima". "Građani plaćaju visoke režije zbog propalih megalomanskih projekata ove gradske uprave te nadoknađuju novac koji je završio u nečijim privatnim džepovima", istaknuo je Ostojić u priopćenju, u kojemu je komentirao rezultate istraživanja agencije Numbeo. Kao možda najpoznatiji primjer rezultata rada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića naveo je projekt zagrebačkog pročistača otpadnih voda, koji će Zagrepčani, ustvrdio je, na kraju koncesijskog razdoblja platiti više od 11 milijardi kuna, "što je iznos kojim se moglo sagraditi šest identičnih pročistača".

SPLIT - Kandidat za splitskoga gradonačelnika Dragan Markovina počeo je danas rano poslijepodne u središtu grada, iznad pothodnika na mjestu gdje bi trebalo biti postavljeno poprsje prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, prikupljati potpise na peticiju protiv odluke Gradskog vijeća o postavljanju spomenika. "Tim činom reagira se na socijalnu bešćutnost gradske vlasti koja troši novac na stvari koje nam nisu potrebne u ovim vremenima. Osim toga, gradska vlast pokazuje socijalnu neosjetljivost prema industriji u kojoj su ljudi u Dalmaciji ostali bez posla, i to baš u vrijeme Tuđmanove vlasti, te onima koji su 90- tih izbacivani iz stanova zbog nacionalnosti. Istodobno su se događala mučenja u Lori, rekao je Markovina. Razlog potpisivanja peticije jest i taj što se lokalni SDP i HNS na Gradskome vijeću nisu očitovali protiv spomenika Tuđmanu ni protiv križa na Marjanu, rekao je Markovina i pritom osudio takvo ponašanje tih dviju stranaka. Istaknuo je da Gradsko vijeće treba predstavljati volju građana koji su birali vijećnike.

ZAGREB - Povodom izbora zastupnika u Europski parlament, GONG je danas pozivao političke stranke koje sudjeluju na predstojećim izborima i nositelje lista grupe birača da javno objave i dostave Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) izvještaje o troškovima i financiranju izborne promidžbe. Na taj će se način, smatra GONG, osigurati veća transparentnost financiranja izbornih kampanja i smanjiti prostor za političku korupciju. Iz GONG-a podsjećaju da se izvješća o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe i izvješće o troškovima (rashodima) izborne promidžbe treba predati najkasnije sedam dana prije održavanja izbora, odnosno do 6. travnja. Najkasnije 30 dana nakon održanih izbora, do 14. svibnja, treba predati financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe s podacima o ostvarenim prihodima za financiranje izborne promidžbe, izvorima financiranja, kao i o rashodima za financiranje izborne promidžbe. Sastavni dio financijskog izvještaja je izvješće o primljenim donacijama, izvješće o troškovima izborne promidžbe i ispunjeni obrazac s podacima o iznosu cijene i iznosu ostvarenog popusta u cijeni za medijsko oglašavanja izborne promidžbe, podsjećaju iz GONG-a.

ZAGREB - Kandidati za ravnatelja programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) su Marija Nemčić, Domagoj Novokmet i Goran Rotim, izvijestili su danas s HRT-a navodeći da je definiran uži krug kandidata po pozicijama nakon provedenog natječajnog postupka i prvog dijela selekcijskog postupka za izbor ravnatelja programa, ali i glavnih urednika na HRT-u. "Sada slijedi postupak pribavljanja mišljenja novinara i drugih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a", ističu u priopćenju s HRT-a. Kandidati za glavnog urednika Prvog programa HTV-a su: Miro Branković, Sandra Križanec, Gordana Mrđen, Gabrijela Perišić i Željko Rogošić, a za glavnog urednika Drugog program HTV-a kandidirali su se: Ranka Horvat, Mario Sedmak, Tatjana Šimić Vlajki i Maja Tokić. Jasna Burić, Vlatka Kolarović, Nana Šojlev i Dean Šoša kandidati su za glavnog urednika Trećeg programa HTV-a, dok su za Četvrti HTV-ov program u uži krug ušli Sanja Gvozdanović, Tihomir Ladišić i Mirjana Šarić. Za glavnog urednika Hrvatskog radija (Prvi program) kandidati su: Vladimir Kumbrija, Darijo Špelić i Ivan Žaknić, za glavnog urednika Hrvatskog radija (Drugi program) kandidirali su se Zdravko Kedžo, Ana Lacković– Varga, Željko Mesar i Jadranka Rilović, a za glavnog urednika Hrvatskog radija (Treći program) Đurđa Otržan, Biljana Romić i Rajka Rusan.

ZAGREB - Na suđenju bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću, za izgradnju nepotrebnog odmorišta uz autocestu kod Ploča, danas su ispitani prvi svjedoci iz HAC-ovog sektora za gradnju koji su, suprotno optužnici, kazali da je odmorište rađeno zbog potreba Luke Ploče kojoj je trebao kamen. Tužiteljstvo, međutim, u optužnici tvrdi da su Prskalo i Lovrinčević 2008. pogodovali tvrtki Sklad gradnja, omogućivši im izgradnju neplaniranog i nepotrebnog odmorišta uz autocestu čime su HAC oštetili za više od 58,5 milijuna kuna. Odvoz prikupljenog kamena u Luku Ploče tužiteljstvo smatra tek prikrivanjem stvarne namjere koju su Prskalo i Lovrinčević navodno imali dok su zlorabili svoj položaj i ovlasti. Osim što nisu teretili bivšeg predsjednika i člana uprave, svjedoci Mario Furdin i Ante Leko su kazali da se kamen s gradilišta autoceste u Ploče vozio još od 2005. te da je izgradnjom dodatnog odmorišta povećana i prometna sigurnost. Osim toga kazali su da je naknadno ili dodatno ugovaranje poslova u graditeljstvu uobičajeno te da je Sklad gradnja i ranije radila za HAC-om s kojim surađuje i danas.

ZAGREB - Vrhovni sud odlučio je da se treba nastaviti kazneni postupak protiv bivšeg HDZ-ovog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca kojemu je zagrebački Županijski sud odbacio optužnicu podignutu zbog sumnje da se u vrijeme vladine zabrane nabavke novih automobila, preko Zavoda za norme, domogao novog luksuznog službenog terenca VW Touareg V6. Odluku Vrhovnog suda, koja ide u prilog tužiteljstvu, Državno odvjetništvo poslijepodne je objavilo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći imena već samo inicijale. "Vrhovni sud Republike Hrvatske je istaknuo neosnovanost zaključka prvostupanjskog suda o nepostojanju pravnog kontinuiteta i naložio nastavak kaznenog postupka", navodi se u priopćenju. Zagrebački Županijski sud u veljači je odbacio optužnicu protiv Primorca i ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Funde koje je tužiteljstvo teretilo da su, uz pomoć dvije suokrivljenice, ministru omogućile korištenje luksuznog terenca, a sve bez provedenog javnog natječaja. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Fundu je teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti, a Primorca za poticanje na te nezakonitosti.

ZADAR - Na Trgovačkom sudu u Zadru presudom u slučaju Adrije odbijen je zahtjev vlasnika Adrije d.d. Miodraga Lacića za raskidom ugovora o zakupu kojim je tu tvornicu ribljih konzervi i radnike na godinu dana iznajmio tvrtki Adriji Zadar 1 pa će zakupci Jadranko Lisica i Neven Badurina nastaviti upravljati tom tvrtkom. Sudac Tomislav Jurlina je pri objavi presuda rekao i kako je sudu jasno da su ugovorom o zakupu i svi radnici iz Adrije d.d. prebačeni u Adriju Zadar 1. Vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić tužbom je zatražio raskid ugovora o zakupu s Adriom 1 i Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom zbog nepreuzimanja svih radnika, a Lisica i Badurina su odgovorili protutužbom tvrdeći kako postoji dodatak sporazumu kojim je dogovoreno prebacivanje 76 radnica koje putuju iz Benkovca i Knina u sada zamrlu Adriju d.d. i njihovo otpuštanje. Ustvrdili su i da im Lacić nije u pregovorima predočio stvarna potraživanja od Adrije. Ugovor između Adrije d.d. i Adrije Zadar 1 ostaje valjan, rekao je sudac Jurlina i odbio zahtjev za njegovim raskidom, koji je Lacić zatražio zbog neispunjenih odredaba iz ugovora među kojima je i neispunjenje obveza prema zaposlenicima.

ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je danas rezultate Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralštva u 2012., a među odabranim projektima su i tri dugometražna igrana filma - "Zvizdan" Dalibora Matanića,i "Ivanova krizma" Branka Schmidta i "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana. Prema novom pravilniku odluke o financiranju donose se nekoliko puta godišnje, a ovaj je natječaj prvi od tri koraka, u srpnju će se ponovno objaviti kojim su još projektima odobrena sredstva, a potom vjerojatno još jednom do kraja godine. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar na konferenciji za novinare ocijenio je novouvedena pravila velikim 'korakom naprijed' koji omogućuje veću dinamiku i da se, ustvrdio je, u punoj snazi koristi institucija razvoja scenarija i projekata, te da neki projekti polako rastu, a drugi otpadaju ili se stavljaju sa strane. Antonio Nuić, koji je uz Ognjena Sviličića umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film, rekao je da su kriteriji u toj kategoriji postavljeni na temelju smjerova u kojima se danas kreće hrvatska kinematografija, dio filmova pretendira biti kino hit, a dio teži festivalskom uspjehu i međunarodnoj publici.

DUBROVNIK - U Prirodoslovnome muzeju u Dubrovniku danas je otvorena izložba "Nema vlažnih staništa - nema ni ptice močvarice" koja je dosad bila postavljena u više gradova u Hrvatskoj i čiji je autor dr. Srećko Leiner koji je, zajedno s Denisom Leinerom, i autor fotografija. Izložba želi upozoriti na probleme vezane uz nastajanje i degradaciju močvarnih staništa te s tim u vezi na smanjenje bogate i raznolike populacije ptica močvarica. Močvare su, istaknuto je danas, važno stanište za ptice koje se njima koriste kao izvorom vode i hrane za odmor i skrivanje te tijekom parenja, gniježđenja i othranjivanja mladih. Po broju i bogatstvu zaštićenih ugroženih vrsta vezanih uz močvarna staništa Hrvatska je u samome vrhu Europe, a do danas su u nas prepoznata četiri močvarna područja od međunarodne važnosti - Kopački rit, Crna Mlaka, Lonjsko i Mokro polje te donji tok rijeke Neretve.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙