FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko traži žurno otklanjanje političkih blokada u FBiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. travnja 2013.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u srijedu je ponovo pozvao čelnike izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH da riješe problem imenovanja novih sudaca u entitetski ustavni sud i tako osiguraju funkcioniranje FBiH.

Inzko je tim povodom pozvao na sastanak predsjednika i dopredsjednike FBiH Živka Budimira, Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića te čelnike Zastupničkog i Doma naroda entitetskog parlamenta.

Ustavni sud trebao bi odlučivati o tome je li izglasavanjem nepovjerenja federalnoj vladi u veljači povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i tako otkloniti zapreke eventualnoj rekonstrukciji vlade.

Na vitalni nacionalni interes u parlamentu se pozvala Stranka demokratske akcije (SDA), a o ustavnosti tog postupka pravorijek može donijeti samo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu kojega čini šest sudaca, po dva iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

To vijeće, međutim, ne može zasijedati jer u sudu nedostaje jedan sudac bošnjačke nacionalnosti, a izbor tog suca blokiran je jer je SDA ponovo posegnula za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa na prijedlog da za suca bude imenovan Šahbaz Džihanović. Njega u SDA smatraju nedostojnim te dužnosti zbog optužbi da je kao generalni konzul BiH u Muenchenu tijekom rata protuzakonito izdavao putovnice osobama koje na to nisu imale pravo.

Inzko je federalne čelnike u srijedu upozorio kako stvaranje uvjeta da tijela vlasti funkcioniraju nije stvar izbora nego obaveza. Odgovornost ipak nije prebacio samo na jednu stranku.

"U protekle četiri godine sve političke stranke imale su ulogu u opstruiranju izbora sudaca zbog želje da na ta mjesta dovedu suce nad kojima mogu osigurati političku kontrolu ili utjecaj", kazao je Inzko.

Federalnim je čelnicima poručio kako žurno moraju naći rješenje za ovaj problem i tako stvoriti uvjete za okončanje sadašnje političke krize, jer međunarodna zajendica ne kani intervenirati.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙