FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Federacije BiH ne može se dogovoriti ni oko sazivanja sjednice

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. ožujka 2013.(Hina) - Političke stranke čiji ministri čine sastav sadašnje vlade Federacije Bosne i Hercegovine nastavile su međusobne sukobe kroz pokušaj da se u srijedu održi sjednica vlade koju je sazvao zamjenik premijera Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB), što je premijer Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) okvalificirao kao "neformalno sijelo".

Na sjednici se pojavilo devet ministara iz NSRzB, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP), a bojkotirali su je premijer i sedam ministara iz SDP-a.

"Ovo ne možemo nazvati sjednicom vlade. To jedino možemo okarakterizirati kao neformalno sijelo skupine ministara", izjavio je novinarima Nikšić u sjedištu vlade dok su ministri iz tri stranke zasjedali.

Pozvao se pritom i na mišljenje vladina Ureda za zakonodavstvo iz kojega su ocijenili kako je Lijanovićevo sazivanje sjednice nezakonito s obzirom da ovlasti za to ima isključivo premijer, a jedino u slučaju njegove spriječenosti sjednice vlade mogu sazivati njegovi zamjenici.

Ivanković Lijanović ustvrdio je pak kako je sve što je učinio sukladno ustavu te kako je sjednica sazvana s ciljem rješavanja nagomilanih problema.

"Ako premijer smatra ovu sjednicu običnim sijelom, to onda govori o njegovoj brizi za građane koji se nalaze u jako teškoj situaciji", kazao je Ivanković Lijanović.

Nikšić je pak odmah najavio pokretanje sudskog spora. "Već tijekom dana poslat ćemo Ustavnom sudu FBiH zahtjev za rješavanje spora između premijera i dopremijera koji nezakonito potpisuje akte", kazao je Nikšić najavivši uz to i kaznenu prijavu protiv svog zamjenika.

Ministri iz SDP-a i iz bloka NSRzB-SDA-HSP sukobili su se prošlog tjedna upravo oko izmjena poslovnika o radu vlade. Ministri iz bloka okupljenog oko SDA tada su natpolovičnom većinom glsova izglasali izmjene poslovnika kojima je uvedena mogućnost da i zamjenici premijera sazivaju sjednice ukoliko to premijer ne učini barem jednom tjedno.

Premijer Nikšić je odmah nakon toga najavio kako više neće sazivati sjednice vlade niti će ministri iz SDP-a sudjelovati u njezinu radu sve dok se ne povuku sporne izmjene poslovnika.

Sukob ministara u federalnoj vladi, koja je već mjesecima praktično blokirana, traje još od lipnja 2012. godine kada je SDP odlučio raskinuti koaliciju s blokom okupljenim oko SDA. SDP za svo to vrijeme, unatoč opetovanim nastojanjima, nije uspio smijeniti ministre iz SDA, HSP-a i NSRzB i zamijeniti ih onima iz HDZ BiH, HDZ 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB).

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙