FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Upravni odbor PIC-a traži brzo rješenje krize u Federaciji

Autor: rmav
SARAJEVO, 26. ožujka 2013.(Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u utorak je pozvao sve dužnosnike i tijela vlasti u Federaciji BiH da prestanu s opstrukcijama i osiguraju funkcioniranje tog entiteta koji je već mjesecima suočen s teškom političkom krizom nastalom nakon raskida koalicije između Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA).

"Upravni odbor PIC-a je zaključio kako se ova kriza mora riješiti unutar domaćih političkih institucija", izjavio je novinarima britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey nakon sjednice održane u Sarajevu.

Konstatirajući kako je odgovornost za rješenje krize na lokalnim političarima, Casey je odbacio mogućnost intervencije međunarodne zajednice na kojoj je ranije inzistirao HDZ BiH.

"Sve dok se ne nađe rješenje za zastoj u Federaciji BiH, i vlada i parlament FBiH moraju poštivati svoje odgovarajuće ustavne uloge", stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka Upravnog odbora PIC-a, koji zasjedao na razini veleposlanika država-članica tog tijela. PIC čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije (OIC), a to tijelo ima zadaću nadzirati provedbu i poštivanje Daytonskog sporazuma.

Kako stoji u priopćenju, svi sudionici su izrazili zabrinutost zbog neučinkovitosti ključnih institucija u Federaciji BiH, čija je vlada blokirana zbog podjele njenih ministara na dva stranačka bloka okupljena oko SDP-a, odnosno SDA.

Pokušaj smjene te vlade blokirala je SDA, kada se u veljači u parlamentu pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i tako spriječila izglasavanje nepovjerenja. Nakon toga SDA je pokretanjem istog mehanizma u Domu naroda federalnog parlamenta spriječila i imenovanje Šahbaza Džihanovića za novog suca entitetskog ustavnog suda, čime je ujedno onemogućeno funkcioniranje posebnog vijeća pri tome sudu, Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, koje bi trebalo odlučivati o tome je li nekom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes nekog od tri konstitutivna naroda.

Reagirajući na takav razvoj događaja, Upravni odbor PIC-a je zaključio kako i dalje ostaje obveza nadležnih domaćih tijela vlasti da hitno popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu i nadležnom vijeću toga suda, kako bi osigurali njihovo funkcioniranje.

"Vlasti moraju prestati očekivati od međunarodne zajednice da radi njihov posao i umjesto toga trebaju objasniti kako namjeravaju pokrenuti ovaj proces i konačno imenovati suce", stoji u priopćenju. Ipak je naznačeno kako će visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko pozvati na sastanak predsjednika i dva dopredsjednika FBiH s ciljem rješavanja ovog problema.

Upravni odbor PIC-a je konstatirao kako niti jedan od suprotstavljenih stranačkih blokova nije bez krivice za trenutačnu krizu te je sve stranke pozvao da ne doprinose daljnjem pogoršanju stanja.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙