FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimir odobrio imenovanje sudaca, olakšana promjena vlade u FBiH

Autor: zkre
MOSTAR, 12. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odobrio je u utorak imenovanje troje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH čime bi se trebao otkočiti složeni mehanizam uspostave nove vlade Federacije BiH, a njihovo imenovanje osporila je Stranka demokratske akcije (SDA) jer se protivi isključivanju iz vlasti.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Budimir je istaknuo kako je odluku o potvrdi jednoga od troje sudaca Šahbaza Džihanovića donio nevoljko i pod pritiskom dijela domaćih političkih snaga i međunarodne zajednice. Objasnio je kako je njegov ured dobio izvještaj državnog povjerenstva koje je utvrdilo da je Džihanović kao konzul BiH u Muenchenu zloupotrebljavao svoj položaj dajući državljanstva stranim državljanima koja su kasnije oduzeta.

"Doveden sam u poziciju da mi je onemogućeno raspolagati svim činjenicama važnim za donošenje odluke. Svo vrijeme sam izložen, ne samo medijskom pritisku, već i svojevrsnom medijskom linču kojem su na određen način podlegli i međunarodni subjekti", istaknuo je Budimir.

Protiv Džihanovića, koji je za vrijeme rata bio konzul BiH u Njemačkoj nikada nije pokrenut sudski proces, a u međuvremenu je nastupila sudska zastara. Njegovu imenovanju se protivi i Stranka demokratske akcije (SDA).

Uz Džihanovića za tri mjesta koja su gotovo pet godina prazna u Ustavnome sudu Federacije BiH, predloženi su i Dragica Dragičević i Mladen Srdić. Njihovo imenovanje treba potvrditi i Parlament Federacije BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozvao je nedavno Budimira da prestane odugovlačiti imenovanja novih sudaca Ustavnog suda FBiH.

Nakon imenovanja sudaca, Ustavni sud Federacije BiH bi se trebao očitovati o vetu bošnjačkih zastupnika iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na imenovanje nove vlade. Bošnjaci smatraju da je takva vlada protivna interesu njihova naroda.

SDP BiH je zajedno s dva HDZ-a u BiH i Savezom za bolju budućnost prije devet mjeseci pokrenuo inicijativu za promjenu vlade Federacije BiH. Tome se protive Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava čiji je Budimir bio donedavni član, kao i Narodna stranka Radom za boljitak i oni koriste složene mehanizme zaštite nacionalnih interesa kako se ne bi izabrala nova vlada.

(Hina) xzkre ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙