FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDP blokirao smjenu vlade Tuzlanske županije

Autor: zkre
MOSTAR, 14. ožujka 2013. (Hina) - Socijaldemokratska partija BiH zaustavila je smjenu vlade Tuzlanske županije pozivajući se na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda pa će odluku o tome morati donijeti Ustavni sud Federacije BiH, objavili su u četvrtak tiskani mediji u BiH.

Nakon cjelodnevnog zasjedanja Skupštine Tuzlanske županije nepovjerenje vladi izglasala je nova parlamentarna većina koju čine 22 zastupnika iz Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, Bosansko-podrinjske stranke, HDZ-a BiH i četiri nezavisna zastupnika. Protiv smjene aktualne vlade bilo je 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH.

Nakon što je donesena odluka, dvojica hrvatskih zastupnika iz redova SDP-a pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čime je blokirana smjena vlade. Istodobno zastupnik iz redova HDZ-a BiH je bio protiv pokretanja toga mehanizma.

Po Ustavu Federacije BiH nakon pokretanja nacionalnog veta, konačnu riječ treba dati Ustavni sud Federacije BiH koji formalno još uvijek nije popunjen i ne može odlučivati o sličnim prigovorima.

SDA BiH je, zajedno s partnerima, smijenila vladu u Tuzlanskoj županiji nakon što je SDP prošle godine izbacio ovu stranku iz ove vlade. SDP i SDA se nastoje isključiti iz vlasti na svim razinama. SDA je već isključena iz Vijeća ministara BiH, a u tijeku su pokušaji da se ova stranka izbaci iz Vlade Federacije BiH koja je usporena zbog složenih ustavnih mehanizama.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙