FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer nema novih domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je na svjetskim tržištima splasnula euforija izazvana spašavanjem Cipra.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,47 posto, na 2.013 bodova, dok je Crobex 10 ojačao 0,26 posto, na 1.113 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,3 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

„Jutros se očekuje blagi rast cijena dionica na europskim burzama, pa bi i Crobexi mogli biti u pozitivnom području, premda neznatno. Nakon jučerašnjih oštrih oscilacija cijene Dalekovoda, i danas bi ta dionica mogla biti u fokusu ulagača. Čini se da se situacija u toj tvrtki raspliće, a nakon snažnog rasta njezine cijene u petak, pa i jučer ujutro, jučer poslijepodne ulagači su se odlučili na unovčavanje dobiti“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Dionicom Dalekovoda ostvaren je jučer najveći promet, gotovo 4 milijuna kuna, a cijena joj je pala gotovo 19 posto, na 50,58 kuna.

Tijekom dana cijena te dionice dosegnula je 69 kuna, no u drugom dijelu trgovanja oštro je pala, nakon što je Dalekovod izvijestio da je dao suglasnost na izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji su u sklopu predstečajne nagodbe Fini podnijeli ključni vjerovnici.

Taj plan predviđa mjere restrukturiranja i reprogramiranja postojećeg duga. Ključni dio nagodbe koju predlažu vjerovnici je dokapitalizacija od najmanje 150 milijuna kuna uplatom u novcu, s ciljem financiranja investicija i razvoja. Predlaže se i dokapitalizacija do 60 milijuna kuna uplatom u novcu koju bi proveli postojeći dioničari.

Oštar pad cijena Dalekovoda osnovni je razlog zbog kojeg je jučer CROBEXkonstrukt završio u minusu, kao jedini sektorski indeks, i to s padom od 3,3 posto.

S druge strane, najviše je porastao CROBEXtransport indeks, 1,5 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje usponu cijene dionice Luke Rijeka za 2,3 posto, na 137,11 kuna.

Ta je dionica u fokusu od petka, kada je objavljeno kako već neko vrijeme traju pregovori između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i kineske kompanije COSCO o davanju u dugogodišnju koncesiju dijela terminala Luke Rijeka.

A sa svjetskih tržišta danas ne stižu tako poticajni signali kao jučer, kada su prvo pozitivno reagirala na dogovor između Cipra i međunarodnih kreditora o spašavanju te članice eurozone.

Međutim, kasnije su ulagače zabrinuli rizici sadržani u modelu spašavanja Cipra, jer bi eurozone i ubuduće mogla od dioničara, vlasnika obveznica i neosiguranih depozita iznad 100.000 eura tražiti doprinos prilikom spašavanja banaka.

Zbog toga je jučer na Wall Streetu Dow Jones oslabio 0,44 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,33, a Nasdaq indeks 0,30 posto.

Zabrinutost ciparskim modelom izazvala je jutros pad cijena dionica i na azijskim burzama, dok je na europskima današnje trgovanje počelo blagim rastom cijena, nakon jučerašnjeg pada.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙