FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex potonuo više od 1 posto

Autor: scvi
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama zbog radikalnog plana spašavanja Cipra, na Zagrebačkoj burzi Crobex je do podneva potonuo za nešto više od 1 posto, pri čemu većina dionica bilježi gubitke, dok se po dobitcima ističu dionice Diokija i Maistre.

Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 1,02 posto, na 1.981 bodu, a Crobex10 0,48 posto, na 1.106 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Sukladno kretanjima na svjetskim burzama, i na Zagrebačkoj burzi danas vlada negativni sentiment. Investitori su zabrinuti nakon objave mjera za pomoć Cipru, koje uključuju 10-postotni porez na štednju u bankama. Strahuje se da bi situacija sa Ciprom mogla vratiti Europu natrag u krizu“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Na svjetskim burzama cijene dionica danas su se spustile pod pritiskom prodaja, posebice u bankarskom sektoru, jer je radikalni plan Europske unije za spašavanje Cipra, koji uključuje porez na štednju građana, naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

Trenutno su londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC na gubitku između 1, i 1,5 posto. I američki terminski indeksi bilježe znatne minuse.

Na domaćem tržištu u najvećem fokusu investitora dionica je Diokija, kao i prethodni tjedan, nakon što je tvrtka Crodux plin dostavila upravi te grupe prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije, dodaje Medić.

Dionicom Diokija do sada je protrgovano 1,13 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 13,76 posto, na 19 kuna.

„U većem fokusu investitora je i dionica Maistre, nakon što je Hanfa u petak odobrila Adria Resortsu, tvrtki u sklopu Adris grupe, dobrovoljnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Maistre, po cijeni od 90,5 kuna po dionici“, ističe Medić.

Cijena dionice Maistre skočila je 21,35 posto, na 89,9 kuna, uz promet od 557.000 kuna.

No, većina cijena dionica je u crvenome. Najveći gubitak među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Zagrebačke banke, čija je cijena potonula 6,31 posto.

U znatnijim minusima su i cijene dionica Uljanik plovidbe, za 4,5 posto te Ingre, za 3 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙