FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: konsolidacija Crobexa nakon četiri dana pada?

Autor: neba
ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Nakon četiri dana klizanja, danas bi se na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks mogao stabilizirati, budući da nema važnijih korporativnih vijesti, a i na inozemnim se burzama postupno smiruju prodaje.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,53 posto, na 1.984 bodova, zabilježivši pad četvrti dan zaredom. Crobex10 spustio se, pak, 0,63 posto, na 1.104 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je upola manje nego dan ranije.

Najveći promet, 2,3 milijuna kuna, zabilježen je dionicom HT-a, a cijena joj je stagnirala na 217,38 kuna.

„Nakon četiri dana klizanja Crobexa, danas bi se domaće tržište moglo stabilizirati. Nema važnijih korporativnih vijesti, a i prometi su splasnuli, tako da nema razloga za znatnije oscilacije indeksa“, smatra Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

I na inozemnim burzama trgovanje je relativno mirno. Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom, no gubici su ublaženi pred kraj trgovanja, nakon što je ciparski parlament odbio prijedlog oporezivanja depozita u bankama.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,24, a Nasdaq indeks 0,26 posto.

Jutros se i na većini azijskih te europskih burzi trguje oprezno, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače.

Strahovanja ulagača u vezi Cipra, koja su uzdrmala tržišta početkom tjedna, posljednjih su dana oslabila.

Premda je jučer ciparski parlament odbio prijedlog eurozone da uvede porez na štedne uloge u bankama, ulagači se nadaju da će se pronaći rješenje za problema te otočne države.

Nastavljaju se pregovori između ministara financija eurozone i Cipra, dok je Europska središnja banka poručila da je spremna osigurati likvidnost Cipru dok se ne postigne dogovor.

„Dionička tržišta se konsolidiraju - iako povremeno znatno reagiraju na pojedine vijesti, zasad i dalje nema oštrijih korekcija. To pokazuje optimizam i vjeru investitora u tržište. Ipak, kratkoročno bi, s tehničkog aspekta, bilo puno zdravije da se tržište korigira“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙