FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex porastao, u fokusu Dalekovod i Luka Rijeka

Autor: neba
ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks jutros porastao, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica Dalekovoda i Luke Rijeka, ali i optimizmu na svjetskim tržištima nakon dogovora o pomoći Cipru.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,6 posto, na 2.016 bodova, dok je Crobex10 stagnirao oko 1.110 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Novih domaćih poticajnih vijesti danas nema, pa se rast Crobexa djelomično može pripisati prelijevanju optimizma sa svjetskih na domaće tržište, nakon što je postignut sporazum o međunarodnoj pomoći Cipru. Pritom su na domaćem tržištu u fokusu ulagača dionice Dalekovoda i Luke Rijeka, zahvaljujući vijestima od petka“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Promet od milijun kuna do podneva je ostvaren samo dionicama Dalekovoda, pri čemu im je cijena skočila 23 posto, na 68,89 kuna, čime je nastavljen njezin snažan uzlet.

U petak je, naime, cijena te dionice skočila gotovo 30 posto, nakon medijskih napisa da bi najveći vjerovnici mogli prihvatiti izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Dalekovoda, čime bi početkom travnja nad tom tvrtkom mogao uspješno biti zatvoren postupak predstečajne nagodbe.

Dionica Luke Rijeka jutros je, pak, poskupila oko 7 posto, na 138,97 kuna, nastavljajući uspon od petka.

Već je tada ta dionica poskupila za više od 7 posto, nakon medijskih napisa kako već neko vrijeme traju pregovori između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i jedne kineske kompanije o davanju u dugogodišnju koncesiju dijela terminala Luke Rijeka.

Među većim je dobitnicama, s rastom cijene od 3,3 posto, danas i dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko 700 tisuća kuna.

Dionicom HT-a do podneva je, pak, ostvaren promet od oko 550 tisuća kuna, a cijena joj je porasla blagih 0,04 posto, na 216,12 kuna.

A na svjetskim tržištima vlada optimizam nakon što je rano jutros postignut dogovor između Cipra i međunarodnih kreditora o pomoći toj državi od 10 milijardi eura, čime je izbjegnut kolaps ciparskog bankarskog sustava, bankrot, pa čak i isključivanje te otočne države iz eurozone.

Zahvaljujući tome, oko podneva su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,8 i 1,5 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙