FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 24. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

PULA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govoreći danas u Puli o novom Zakonu u poljoprivrednom zemljištu istaknuo je kako on donosi ubrzavanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, povećanje njegova korištenja, stavljanje u funkciju do sada nekorištenog zemljišta te transparentniji sustav iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta. "Od 890 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u deset godina stavljeno je u funkciju manje od 30 posto, odnosno samo 262 tisuće hektara", rekao je na konferenciji za novinare ministar Jakovina. Dodao je kako ovim zakonom nema više prodaje poljoprivrednog zemljišta već je osnovni model raspolaganja dugogodišnji zakup na 50 godina, uz neke iznimke da se može dati prijelazno zakup na pet godina. Zbog svega navedenog, rekao je Jakovina, predloženi zakon ukida programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su radile i taj postupak provodile jedinice lokalne samouprave već će postupak raspolaganja provoditi Agencija za poljoprivredno zemljište putem procedure koja će, kazao je, biti puno brža, učinkovitija i transparentnija. Kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin kazao je kako je zakon trebalo promjeniti prije svega jer su pojedini gradonačelnici i načelnici u Istri, "počeli igrati Bogova i ponašati se kao da dijele svoju djedovinu a ne imovinu države i zajednice". "U tome ih se trebalo jednostavno zaustaviti jer su počeli zemljom mešetariti te privatno stavljati ispred javnog", kazao je Kajin, dodavši kako "nisu svi mešetarili, već su to činili oni koji su trebali spriječiti mešetarenje odnosno čelnici Istarske županije, gradova i općina pa i DORH-a odobravajući takve ugovore". "To je otimačina, a ne samo mešetarenje. Zemlju kupuju župani, načelnici, pročelnici i direktori velikih tvrtki, samo ne oni koji bi trebali tu zemlju obrađivati", zaključio je Kajin. Dodao je kako je uvjeren da svaki od pedesetak najviđenijih IDS-ovaca ima na desetke hektara poljoprivrednog zemljišta, velika većina je u zakupu, ali je mnoga i u vlasništvu.

VARAŽDIN - Europa za sve, posao, kultura, obrazovanje, hrana za sve - osnovni je moto s kojim nezavisna lista „Europa za sve“ Ivana Jakovčića izlazi na izbore za Europski parlament, a čije je predstavljanje održano danas u Varaždinu. Imamo listu najkompetentnijih ljudi i ona predstavlja tim koji će najbolje zastupati interese Hrvatske i njenih građani u EU parlamentu, rekao je Jakovčić. Kako je dodao, na njegovoj nezavisnoj listi su istaknute osobe, među kojima, liječnica Nela Sršen koja je zadužena za pitanje zdravstva, Nikola Lunić i Viviana Benussi čija su područja nacionalne manjine, Giovanni Cernogoraz, istaknuti sportaš i olimpijac koji će se baviti pitanjima sporta. Jakovčić te najavio skoro otvaranje ureda u Zagrebu te podružnice udruge „Europa za sve“ diljem Hrvatske preko koje će osobe s liste i nakon izbora nastaviti komunikaciju s građanima te zastupati njihove interesa u EU parlamentu. Jakovčić procijenjuje kako će njegova nezavisna lista osvojiti barem jedan mandata za EU parlament, dodavši kako ulaze u izbornu bitku s dva „golijata“ - SDP-om i HDZ-om. Također je rekao da žele stvoriti dobru suradnju s građanima preko udruga i interesnih skupina te pokazati da su alternativa dvjema najjačim strankama kada su u pitanju izbori za EU parlament.

ZAGREB - Nezavisni seljaci Hrvatske poduprli su danas inicijativu predsjednika Ive Josipovića, koji je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti uputio preporuke koje bi trebale građanima dužnicima olakšati teret dugova te im omogućiti rješavanje dužničkih problema i novi početak. "Naša država je u problemima između ostalog i zato što su građani u problemima. Postojeći Zakoni kao da su napravljeni da ih unište. Posebno apeliram na predsjednika i javnost da se promjeni zakon o ovrsi i visina naknade javno bilježničkim uredima", navodi u današnjem priopćenju predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić. Ističe kako je "nonsens da se za 1000 kuna dugovanja, mora platiti još 1000 kuna troškova ovrhe". Mlinarić traži da se iznese koliko su vodeći uredi koje provode ovrhe zaradili, te ocijenjuje kako je riječ o "skandaloznoj legalizaciji pljačke naših građana". Predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske smatra kako je također nedopustivo da je novim Zakonom dopuštena ovrha poljoprivrednih poticaja. Poljoprivredni poticaji su namijenjeni za pokretanje poljoprivredne proizvodnje i sjetvu, a ovrhom na njih država dovodi sama sebe i svoje zakone u pitanje, ističe Mlinarić. Nezavisni seljaci Hrvatske smatraju da treba zakonski urediti ove odnose. Također apeliraju na predsjednika Josipovića da se razmotri i povlaštena legalizacija poljoprivrednih i gospodarskih objekata u smislu pomoći poljoprivredi i gospodarstvu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙