FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 23. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih viejsti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB/SAARISELKA - Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjelovao je u subotu na neformalnom skupu europskih čelnika u Finskoj na kojem se razgovaralo o budućnosti Europske unije i ocijenio je da je ovaj sastanak bio dobra prilika za otvoreni razgovor. "Tema (skupa) je Europa, što želimo od Europe", rekao je Milanović nakon sastanka u skijaškom odmaralištu Saariselka u Laponiji na koji ga je pozvao finski premijer Jyrki Katainen tijekom njegova službena posjeta Helsinku prije gotovo godinu dana. Hrvatski premijer je, po audio-zapisu objavljenom na stranicama vlade, ocijenio da je skup "prilika da se dosta otvoreno razgovara o stvarima koje nas muče...što to znači kada govorimo o federalnoj Europi, što se pod tim podrazumijeva, koja je uloga Europske komisije ubuduće, kakav je odnos prema pravilima, dakle koliko se ozbiljno držimo pravila koja postavljamo i koliko za nepoštivanje pravila moramo snositi sankcije". Na sastanku su, među ostalima, sudjelovali estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, latvijski premijer Valdis Dombrovskis, danska premijerka Helle Thorning-Schmidt, potpredsjednik turske vlade Ali Babacan i ministrica europskih poslova Irske Lucinda Creighton.

MOSTAR - Dvije stranke u BiH s najvećom potporom bošnjačkih birača, Stranka demokratske akcije (SDA) i SDP BiH u subotu su razmijenile žestoke optužbe i iznijele posve različita tumačenja o jučerašnjim razgovorima u Bruxellesu na kojima je šest stranaka usuglasilo načela izbora za članove predsjedništva ove zemlje. Predsjednik SDA Sulejman Tihić iznio je ocjenu kako je sporazum štetan za Bošnjake i vodi uspostavi hrvatskog entiteta, dok je SDP priopćio kako SDA minira nastojanja BiH da dobije kandidacijski status za članstvo u EU u ovoj godini.

SARAJEVO - Policija u Banjoj Luci objavila je kako traga za osobama koje su u petak navečer na središnjem gradskom trgu zapalile zastavu Hrvatske tijekom prijenosa nogometne utakmice Hrvatska-Srbija. U priopćenju Centra službi sigurnosti Banje Luke objavljenom u subotu stoji kako se ovo djelo tretira kao izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje odnosno razdora ili netrpeljivosti. U vrijeme utakmice koja se igrala na stadionu Maksimir na Trgu Krajine u Banja Luci bio je postavljen veliki video zid preko kojega se mogao pratiti prijenos a tamo se našao veliki broj gledatelja. Nakon prvog zgoditka kojega su postigli nogometaši Hrvatske za sada nepoznati počinitelji su zapalili zastavu Hrvatske a potom je došlo i do tuče među okupljenima.

RIM - Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu poslijepodne u središtu Rima na skupu potpore bivšem premijeru Silviju Berlusconiju koji je pozvao pristaše da se spreme na novu izbornu kampanju. "Jeste li spremni za novu izbornu kampanju?", upitao je Silvio Berlusconi smiješeći se svojim pristašama koji su jednoglasno uzviknuli: "Da". Simpatizeri Naroda slobode (PDL), Berlusconijeve stranke, iz cijele Italije, došli su na skup koji se održavao pod sloganom "Protiv poreznog, birokratskog i pravosudnog jarma". Desna koalicija Silvija Berlusconija zauzela je drugo mjesto na parlamentarnim izborima koncem veljače. No bivši premijer se osjeća izbačen s političke pozornice jer lijeva koalicija Piera Luigija Bersanija, najjača politička snaga, ali bez apsolutne većine u obama domovima, želi sklopiti koalicijski ugovor s Pokretom pet zvijezda (M5S) koji je privukao glasove nezadovoljnika.

NIKOZIJA - Stotine bankovnih službenika prosvjedovale su u subotu u Nikoziji, gdje su vlasti u utrci s vremenom kako bi s europskim partnerima zaključile plan za spašavanje banaka i gospodarstva tog otoka. Prosvjedna povorka se ispred sjedišta Ciparske unije bankovnih službenika (Etyk) uputila prema ministarstvu financija, zaustavivši se kratko ispred zgrade predsjedništva, izvijestila je agencija France Presse. Čim se povorka približila predsjedničkoj palači, policija ju je zaustavila, ali ju je poslije pustila da nastavi put i nije zabilježen nijedan izgred, premda je nezadovoljstvo sudionika bilo vidljivo. Prosvjednici koji strahuju za svoja radna mjesta u slučaju stečaja i restrukturiranja banaka, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne dirajte u mirovinske fondove", "Ne stečaju Cipra" i slično. Cipar do ponedjeljka mora pronaći 7 milijarda eura - više od trećine svog BDP-a - kako bi mu trojka odobrila međunarodna pomoć vrijednu 10 milijarda eura i kako bi europska središnja banka (ECB) i dalje njegovim bankama osiguravala potreban gotov novac. Samo u Laiki Banku na Cipru radi više od 8.000 ljudi, ili 1 posto od 840.000 stanovnika tog otoka, što oslikava nerazmjer bankovnog sektora u ciparskom gospodarstvu, na što upozorava EU.

ISTANBUL - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je rekao u subotu da planira do kraja travnja posjetiti Palestinske teritorije nakon što je u petak prihvatio isprike svog izraelskog kolege Benjamina Netanyahua za smrt devet Turaka koji su plovili prema Gazi 2010. "Možda odem u posjet Gazi i Zapadnoj obali u ožujku ili travnju", rekao je Erdogan tijekom puta vlakom na zapad zemlje, prenosi agencija Anadolija. Objasnio je da bi se radilo o pomoći procesu ukidanja izraelske blokade Pojasa Gaze, na što se Netanyahu obvezao u petak, uz isprike i obećanja odštete žrtvama izraelskog napada na flotu, dodao je. Na pitanje hoće li Turska odustati od sudskih tužbi protiv odgovornih za napad, premijer je bio suzdržan. Erdogan je također telefonirao Hamasovom šefu u egzilu Kaledu Mešalu i rekao mu da je Izrael prihvatio turske uvjete: isprike za ubojstva turskih aktivista, priznanje odgovornosti i ukidanje blokade.

DUBLIN - Četrnaest europskih zemalja, među kojima Njemačka, Italija i Španjolska, pozvale su u subotu na razvoj diplomatske službe Europske unije (EU) koju od njezine uspostave 2010. nerijetko kritiziraju zbog njezine složenosti i nedjelotvornosti. Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) koju predvodi Britanka Catherine Ashton, "mora dodatno ojačati" kako bi vanjska politika EU-a bila "sustavnija, cjelovitija i jedinstvenija", ističe četrnaest zemalja u neslužbenom prijedlogu za raspravu. Potonji je dio prijedloga o kojima raspravljaju europski ministri koji su se u petak i subotu sastali u Dublinu, s obzirom na izvješće o reformi EEAS-a koji Ashton u srpnju treba podnijeti europskim čelnicima. U neslužbenom prijedlogu za raspravu četrnaest zemalja, među kojima zemlje Beneluksa i Skandinavije, predlažu da se EEAS-u dodijele veće ovlasti u međunarodnom pregovaranju, da se poboljša komunikacija s diplomatskim službama svih zemalja te da se više iskoristi mreža koju čini 140 izaslanstava EU-a u svijetu.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande je potvrdio smrt čelnika Al Kaide Abdelhamida Abu Zeida u sukobima koje je francuska vojska vodila na sjeveru Malija krajem veljače, objavilo je predsjedništvo u subotu. "Smrt jednog od glavnih vođa Al-Kaide u islamskom Magrebu (AQMI) obilježava važnu etapu u borbi protiv terorizma u Sahelu", dodalo je francusko predsjednišvo u priopćenju. Smrt alžirskog islamista Abu Zeida je 1. ožujka objavio predsjednik Čada Idris Debi čije se snage bore uz francuske vojnike u Maliju. Trećeg ožujka je vojska Čada objavila da je ubila jednog drugog islamističkog vođu Muktara Belmoktara, ali smrt tog terorista, također Alžirca, nikada nije potvrđena. Abdelhamida Abu Zeida smatraju jednim od najradikalniih šefova AQMI-ja.

LONDON - Ruski milijarder Boris Berezovski umro je u subotu u Engleskoj, rekao je za agenciju France Presse njegov glasnogovornik Tim Bell, dodavši da mu je vijest o smrti javio oligarhov odvjetnik. "Da, umro je. To mi je danas poslijepodne javio njegov odvjetnik", rekao je glasnogovornik Berezovskog koji je umro u 67. godini. Kako pišu britanski mediji, među kojima i BBC, ruski poslovni čovjek je pronađen mrtav u subotu ujutro u svojoj kući u Surreyju. Bivša siva eminencija Kremlja u vrijeme Borisa Jeljcina koji je s dolaskom na vlast Vladimira Putina pao u nemilost, 2003. je dobio status političkog emigranta u Velikoj Britaniji. Moskva je u više navrata, bezuspješno, tražila od Londona izručenje tog kontroverznog poduzetnika koji je u Rusiji optužen za pozivanje na državni udar.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je pozvao Libanonce da ostanu ujedinjeni pod vodstvom predsjednika Michela Sulejmana nakon ostavke premijera Nadžiba Mikatija, kako zemlja ne bi bila uvučena u rat u Siriji. "U tom razdoblju punom izazova za regiju, glavni tajnik poziva sve stranke u Libanonu da ostanu ujedinjene pod vodstvom predsjednika Michela Suleimana", rekao je glasnogovornik Ujedinjenih naroda Martin Nesirky. Ban Ki-moon "ih poziva da rade zajedno s državnim institucijama na održavanju mira i stabilnosti, na poštivanju politike odvajanja Libanona od sirijskog sukoba", dodao je i rekao da stranke trebaju podržati ulogu libanonskih oružanih snaga podržavanjem nacionalnog jedinstva, suverenosti i sigurnosti. Libanon je u subotu bez vlade nakon iznenadne ostavke premijera Nadžiba Mikatija u trenutku kada je zemlja suočena s dubokim podjelama koje je izazvao građanski rad koji dvije godine pustoši susjednom Sirijom.

BELFAST - Policija u Sjevernoj Irskoj demontirala je u subotu bombu koja se nalazila u automobilu parkiranom nedaleko od mjesta na kojem će se u lipnju u gradu Enniskillenu održati sastanak na vrhu G8. Policija procjenjuje da su oni nepoznati napadači za cilj imali policijsku postaju u susjednom gradu ali da je policija uspjela otkriti vozilo koje je dopremalo bombu. Mirovnim sporazumom iz 1998. okončana su skoro tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj ali otpadničke skupine još uvijek povremeno izvode napade, pogotovo na snage sigurnosti.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙