FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH biskupi upozorili na dramatičan pad broja Hrvata katolika

Autor: zkre
MOSTAR, 21. ožujka 2013. (Hina) - Bosanskohercegovački biskupi uputili su u četvrtak, na kraju dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koja se održavala u Mostaru, apel vlastima BiH, Republike Hrvatske i međunarodnoj zajednici u kojemu su upozorili na dramatičan pad broja Hrvata katolika navodeći da na izvjestan način još uvijek traje rat u toj zemlji.

"S tugom moramo i ovaj put ustvrditi da rat u našoj zemlji još nije prestao, nego se i dalje vodi na drugačiji način. Teško se oteti dojmu da je nakana nekih utjecajnih političkih moćnika iskorjenjivanje katolika s velikog područja njihove domovine, osobito sjevernog, sjeverozapadnog i srednjeg dijela Bosne i Hercegovine", stoji u apelu koji je novinarima pročitao glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Biskupi objašnjavaju da se ovaj apel posebno odnosi na potporu opstanku i ostanku Hrvata u središnjoj Bosni i Posavini, iz kojih je prognan najveći broj katolika.

"To se odnosi osobito na mnoge općine u srednjoj Bosni, a pogotovo na općine sjeverne i sjeverozapadne Bosne, iz kojih je protjerano oko 95 posto svih tamošnjih katolika. U ime prognanih katolika Hrvata apeliramo na sadašnje službene političke predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i na Vladu Republike Hrvatske da konačno počnu odlučno i djelotvorno ispravljati velike nepravde", stoji u apelu u kojemu se traži i od međunarodne zajednice pravedniji odnos prema Hrvatima katolicima.

"Tko krši i niječe prava pojedinaca ili naroda, taj čini zločin", upozoravaju biskupi.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH biskup Franjo Komarica istaknuo je na konferenciji za novinare očekivanja da će vlasti Republike Hrvatske snažnije poduprijeti hrvatsku katoličku zajednicu BiH napose nakon ulaska u Europsku uniju.

U svome apelu biskupi su uputili i ohrabrenje vjernicima da ostanu vjerni svojim stoljetnim korijenima te su izrazili nadu da će se značajan dio pomoći koji bi trebao biti prikupljen u sklopu regionalnog donatorskog projekta usmjeriti za povratak prognanika.

Biskupi su pozvali i na pravedniji ustavno-pravni preustroj zemlje izražavajući bojazan zbog prijedloga koji se najavljuju iz međunarodne zajednice.

Biskupi su, prema objavljenom priopćenju, tijekom zasjedanja saslušali izvješće vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića o sudjelovanju na održanim konklavama i u izboru pape Franje kao i izvješća o radu svih komisija i vijeća Biskupske konferencije BiH.

Prvi put na zasjedanju biskupa sudjelovao je i novi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto, koji je prenio blagoslov pape Franje.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙