FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubić: u BiH najviše prijavljenih Hrvata za povratak

Autor: zkre
MOSTAR, 20. ožujka 2013. (Hina) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić izvijestio je u srijedu na sastanku u Mostaru banjolučkog biskupa Franju Komaricu da se do sada za regionalni program pomoći za obnovu obiteljskih domova i povratak prijavilo oko 3.400 obitelji od čega je najveći broj Hrvata, izvijestila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.

Po navodima KTA, najveći je broj prijavljenih hrvatskih obitelji za povratak na području Posavine i središnje Bosne, koje su aplicirale na javni poziv što je upućen iz državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Zbog velikog zanimanja ali i potrebe prikupljanja dokumentacije rok za prijavljivanje izbjeglih je produljen do 15. svibnja ove godine. Ministar Ljubić je upoznao biskupa Komaricu s namjerom njegova ministarstva da s izgradnjom započne u lipnju i srpnju ove godine kada Europska razvojna banka odobri novac za obnovu oko 200 domova. Biskup Komarica je informiran i o tome da je hrvatska vlada obećala početkom travnja započeti sa zakašnjelom isporukom sredstava za obnovu oko 170 domova u Republici Srpskoj. U međuvremenu su vlasti BiH uklonile odredbe po kojima se na donacije plaćaju carine i druga opterećenja.

Po Ljubićevim riječima, ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS predvidjelo je obnovu oko 300 domova. Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH mogu se prijaviti svi koji traže pomoć pri čemu su prioritet najugroženiji. Ljubić je, po navodima agencije, prihvatio prijedlog biskupa Komarice da se u Banjoj Luci 11. travnja organizira radni sastanak između službenih predstavnika nadležnih ministarstava i predstavnika udruga izbjeglih i prognanih, a predviđeno je i sudjelovanje predstavnika međunarodnih organizacija oko problema povratnika.

Na donatorskoj konferenciji održanoj prošle godine za regionalni projekt povratka i obnove domova obećano je 260,5 milijuna eura. Ova sredstva trebala bi trajno riješiti stambene probleme oko 74.000 izbjeglica i raseljenih na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙