FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska će potrošiti 33,6 milijardi eura za obranu

Autor: mtro
VARŠAVA, 20. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Poljska će u deset godina potrošiti 140 milijardi zlota (33,6 milijardi eura) za modernizaciju vojske i za obranu, rekao je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

"Modernizacija oružanih snaga je naš prioritet za sljedeće desetljeće, za što ćemo izdvojiti 140 milijardi zlota. Nabavit ćemo rakete, helikoptere, oklopna vozila, podmornice i bespilotne letjelice", rekao je ministar tijekom predstavljanja političkih prioriteta pred parlamentom.

"Imat ćemo vlastitu zračnu obranu. Naš štit će uz američki biti dio NATO-ovog sustava. Sjevernoatlantski savez je i dalje za nas glavni vanjski jamac sigurnosti", rekao je Sikorski i naglasio da će SAD ostati glavni partner Poljske izvan Europe.

Sjedinjene Države su najavile u petak restrukturiranje programa proturaketnog štita, čime se predviđa raspoređivanje 14 dodatnih raketnih presretača na Aljasci koji bi se trebali suočitit sa sjevernokorejskom prijetnjom. U Europi gdje on treba biti zaštita od mogućih lansiranja iz Irana, predviđa se do 2018. raspoređivanje 24 raketna prestretača SM3-IIA u Rumunjskoj i isto toliko u Poljskoj.

U listopadu 2012. poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak je ocijenio da će troškovi modernizacije vojske iznositi oko 24 milijarde dolara u deset godina.

Poljska, bivša komunistička zemlja s 38 milijuna stanovnika, postala je članicom NATO-a 1999., a 2004. je ušla u Europsku uniju i mora brzo modernizirati svoju vojsku, jer neki sustavi zaštite datiraju iz sovjetskog doba. Za razliku od brojnih europskih zemalja, Poljska je sačuvala svoj rast tijekom svjetske krize i zadržala je proračun za obranu na visini od 1,95 posto brutto domaćeg proizvoda.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙