FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Hollande na summitu u Varšavi

Autor: mtro
VARŠAVA, 6. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu borave u Varšavi gdje su izvanredni gosti na summitu Višegradske skupine.

Još nikada nisu njemački i francuski čelnici bili istodobno gosti Višegradske skupine u kojoj se nalaze Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Na dnevnom redu summita su obrambene mogućnosti Europe.

Skupina je osnovana 1991. radi jačanja integracije njezinih članica u Europsku uniju i NATO.

Svrha summita u srijedu je priprema za Europsko vijeće koje će u prosincu biti posvećeno jačanju obrambene snage Europe. Ministri obrane šest nazočnih zemlja trebali bi usvojiti zajedničku deklaraciju.

Iz izvora bliskih francuskom predsjedniku se precizira da je potrebno odrediti propuste u obrambenim mogućnostima Europe i izvlačenju pouka iz operacija vođenih posljednjih godina u Africi i na Balkanu.

"Intervencija u Maliju ponovno je pokazala hitnost jačanja obrambenih mogućnosti Europe", ističu u Elizejskoj palači gdje su zadovoljni što je 26 članica jednoglasno u pogledu francuske intervencije u toj zemlji.

Europa izdvaja samo 1,6 posto svog BDP za obranu, prema pet posto u Sjedinjenim Državama.

Prema poljskom premijeru Donaldu Tusku, čija zemlja od ljeta predsjeda Višegradskom skupinom, taj sastanak je ključan za taj dio svijeta.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙