FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata "Prsten"

Autor: kgab
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je u srijedu predstavnike Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" koji su ga upoznali s aktivnostima udruge, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik "Prstena" Ivan Lovrinović rekao je da je udruga osnovana jer njezini članovi smatraju da Hrvatska treba imati veću inicijativu prema Hrvatima u BiH, u prvom redu kako bi se zaustavilo njihovo daljnje iseljavanje i omogućio održiv život u toj državi.

Predstavnici udruge izvijestili su predsjednika Sabora i o potrebi boljeg informiranja Hrvata u BiH o posljedicama koje će za njih imati pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, posebice što se tiče budućeg režima prelaska granice i provedbe Zakona o prebivalištu.

Leko se zauzeo za to da se način prelaska granice dogovori trilateralno između Hrvatske, BiH i EU kako bi taj režim bio što podnošljiviji za građane Bosne i Hercegovine. Kad je riječ o problemu prebivališta, Leko smatra da bi to trebalo riješiti međudržavnim sporazumom s BiH kako bi obje države znale gdje točno žive njihovi državljani.

Leko je podržao namjeru da se Udruga "Prsten" uskoro osnuje i na području Bosne i Hercegovine. Udruga je najavila da će 26. travnja u Sarajevu organizirati konferenciju "Geopolitički i geoekonomski položaj BiH – pogled u budućnost", navodi se u priopćenju.

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" je nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Utemeljena je 2005. godine na izbornoj skupštini u Zagrebu.

(Hina) xpp/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙