FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/VATIKAN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na inauguralnoj misi pape Franje, kazao je da je svečanost bila iznimno dostojanstvena, te da je s novim Papom razmijenio nekoliko riječi. "Svečanost je bila iznimno dostojanstvena, nosila je poruku a posebice bih istaknuo riječi Pape koji poziva da u sebi nađemo ljudskost, da budemo solidarni i podijelimo brigu s onima kojima je to potrebno", rekao je Josipović novinarima nakon inauguracije. "Upoznali smo se i zaista razmijenili samo par riječi, to je takva prigoda, spomenuli smo naravno Hrvatsku i naš ulazak u EU i to je za prvi susret bilo dovoljno", rekao je Josipović koji je u Vatikanu vodio hrvatsko izaslanstvo.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu i četvrtak, najavljeno je iz Ureda predsjednika. Prvog dana posjetit će Kraljevu Sutjesku gdje će, nakon obilaska franjevačke Crkve svetog Ivana Krstitelja i samostana koji su proglašeni nacionalnim spomenikom kulture BiH, razgovarati sa čelnicima lokalne zajednice i s predstavnicima Hrvata u Srednjoj Bosni. U poslijepodnevnim satima posjetit će, sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, SOS Dječje selo kraj Sarajeva te se susresti i razgovarati sa studentima Pravnog fakulteta u Sarajevu. Navečer će s Izetbegovićem i Komšićem imati radnu večeru.

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u utorak u Zagrebu u razgovoru s predsjednikom turskog parlamenta Cemilom Cicekom da će hrvatska vlada, ulaskom u Europsku uniju, zagovarati tursko članstvo, priopćeno je iz vlade. "Turska je bila prijatelj Hrvatskoj u najtežim trenucima", rekao je Milanović, pozdravljajući tursko izaslanstvo. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni prijateljskima i savezničkima, dok u gospodarskom i trgovinskom smislu postoji još puno prostora za njihovo produbljivanje. U tom je kontekstu posebno istaknuto područje turizma, tehnologije i kulture, kaže se u priopćenju.

LJUBLJANA - Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu objavio je u srijedu da je prihvatio žalbu Slovenije na prvostupanjsku presudu u kojoj je proglašena odgovornom za staru deviznu štednju Ljubljanske banke Sarajevo pa će o tom slučaju odlučivati 17-člansko velikog vijeće Suda, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA. Na rješenje da se slovenska žalba uzme u razmatranje i da o predmetu spora ponovo odlučuje veliko vijeće reagiralo je odmah slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravivši odluku. "Ocjenjujemo da je tako potvrđeno naše stajalište da je prvostupanjska presuda sadržavala ozbiljne pravne i činjenične manjkavosti", navelo je u izjavi za javnost slovensko ministarstvo.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u srijedu će glasovati o novoj vladi te se očekuje da će vlada Alenke Bratušek, koju je parlament 27. veljače imenovao za mandatarku, dobiti potrebnu natpolovičnu većinu glasova i odmah prisegnuti. Do kraja tjedna trebala bi se obaviti i primopredaja dužnosti s vladom dosadašnjeg premijera Janeza Janše. Janšina vlada odlazi nakon nešto više od godine dana mandata zbog raspada peterostranačke koalicije desnog centra koji je uslijedio nakon objave izvješća protukorupcijske komisije početkom siječnja po kojemu je Janša sustavno kršio zakon koji javnim dužnosnicima nalaže prijavu njihova stvarnog imovinskog stanja.

PRIŠTINA - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u utorak je u Prištini najavio mogućnost nove faze približavanja Kosova Europskoj uniji (EU) ukoliko Priština sa Srbijom zaključi sporazum o normalizaciji njihovih odnosa. "Mogući sporazum s Beogradom i njegova provedba mogle bi u lipnju otvoriti put jednom pozitivnom zaključku EU-a o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo", kazao je Fuele nakon razgovora s kosovskim dužnosnicima. SSP se smatra prvim korakom prema članstvu u EU za sve zemlje koje se žele pridružiti Uniji.

ZAGREB - Sedmorica marinaca poginula su u ponedjeljak navečer u eksploziji u bazi američke vojske u Nevadi, potvrdilo je zapovjedništvo marinaca, a prenose u utorak američki mediji. U vojnom priopćenju navodi se da je još nekoliko pripadnika 2. mornaričke divizije ranjeno u eksploziji koja se dogodila u deset sati navečer po lokalnom vremenu tijekom obuke marinaca. Službenik u vojnom skladištu Russ Collier izjavio je za lokalnu televiziju u gradu Renu da incident nije povezan sa streljivom koje je smješteno u toj bazi nedaleko gradića Hawthornea, oko 220 kilometara od Rena.

BEJRUT - Sirijska oporba ne namjerava pregovarati s predstavnicima režima predsjednika Bašara al Asada, izjavio je u utorak u Istanbulu novoizabrani privremeni predsjednik pobunjeničke vlade Ghassan Hitto u svojem nastupnom govoru. U međuvremenu su pobunjenici, članovi Slobodne sirijske vojske u utorak opovrgnuli optužbe sirijskog režima prema kojima su ispalili raketu s kemijskom bojevom glavom te odgovornost za napad prebacuju na Damask. "Jasno nam je da je cilj rakete dugoga dometa bio Khan al-Asal. Prve informacije koje smo dobili ukazuju na to da je na raketi bila kemijska bojeva glava. Puno je žrtava, a brojni se stanovnici žale na probleme s dišnim putevima", rekao je za France presse glasnogovornik Slobodne sirijske vojske, Luaj Muktad koji je sudjelovao u radu sastanka oporbe u Istanbulu. "Mi nemamo rakete dugoga dometa niti posjedujemo kemijsko oružje. A da ga i imamo, cilj nam ne bi bili pobunjenici", rekao je Muktad.

BUKUREŠT - Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase pušten je iz zatvora nakon što je odslužio devet od ukupno 24 mjeseca zatvorske kazne izrečene zbog korupcije. "Drago mi je što se mogu vratiti kući svojoj obitelji i prijateljima. Nekoliko dana samo ću 'udisati' slobodu vani i razmišljati o budućim projektima", napisao je Nastase u svojem blogu nakon što je u ponedjeljak pušten. Nastase (62) je najviši rumunjski političar koji je završio u zatvoru od pada komunizma 1989. godine.

NAPULJ - Sudac u Napulju odbacio je zahtjev državnog odvjetništva za održavanjem prijevremenog sudskog postupka protiv bivšeg predsjednika talijanske vlade Silvija Brlusconija optuženog za davanje mita, javlja u utorak Reuters i podsjeća da se protiv bivšeg premijera vode još tri postupka od kojih je najpoznatiji slučaj s plaćanjem seksualnih usluga marokanskoj maloljetnici. Optužbe da je Berlusconi 2006. dao tri milijuna eura bivšem senatoru da promijeni političku stranu, potkopavši tadašnju vladu lijevog centra Romana Prodija, bit će predmet redovitog sudskog postupka, doznaje se iz odluke suda na koju se poziva Reuters.

MILANO - Novinari vodećeg talijanskog dnevnika Corriere della Sera u štrajku su u utorak i srijedu, prosvjedujući protiv plana restrukturiranja kojim se predviđa ukidanje 110 radnih mjesta na ukupno 355, piše u sindikalnom priopćenju objavljenom u utorak na internetskoj stranici. Slijedom štrajka internetska stranica dnevnika neće biti objavljena u utorak i srijedu, a tiskano izdanje izostat će s kioska u srijedu i četvrtak. Novinari Corrierea izjavljuju da "odlučno odbacuju" plan restrukturiranja uprave kojim se, uz ukidanja radnih mjesta i smanjenje plaća, predviđa mogućnost prodje sjedišta dnevnika i smanjenje broja stranica. Taj plan "izobličuje glavni talijanski dnevnik te čak sliči na samoubojstvo", tvrde se autori priopćenja.

LONDON - Tri najveće skupine otoka u Velikoj Britaniji, Orkney, Shetland i Western Isles razmišljaju o tome hoće li iskoristiti ustavnu mogućnost i zatražiti veće ovlasti, uključujući i neovisnost. Dok se Škotska priprema za referendum o neovisnosti iduće godine, ti otoci na kojima ukupno živi manje od 70.000 stanovnika raspravljaju o prednostima samostalnosti. Za nas je Edinburg jednako udaljen kao i London, kaže jedan od pristaša neovisnosti.

JOHANNESBURG - Južnoafrička vojska ima približno 8,5 posto seropozitivnih, izjavio je u utorak šef vojne sanitarne službe Vejay Ramlakan, opovrgavajući informacije prema kojima je virus HIV-a prisutan u razini od 28 posto. Istraživanje provedeno 2012. "ukazuje na rasprostranjenost od 8,5 posto" među približno 79.200 južnoafričkih vojnika, "u usporedbi s nacionalnom stopom od oko 19 posto", priopćile su nadležne vlasti. Južnoafrička Republika najzahvaćenija je zemlja u apsolutnim brojkama s gotovo šest milijuna bolesnih koji žive s HIV-om i primorani su, za one koji im imaju pristup, uzimati retrovirusne lijekove koji im omogućuju normalan život.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙