FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurdski čelnik "povijesnim pozivom" iz zatvora tražit će mir

Autor: vmrs
ISTANBUL, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Zatvoreni kurdski čelnik Abdullah Ocalan najavio je da će u četvrtak uputiti "povijesni poziv" za mir, pa su porasle nade u prekid vatre koji bi pomogao da završi 28-godišnji sukob u kojoj je u Turskoj poginulo 40 tisuća ljudi, a stradalo je i gospodarstvo.

Čelnik kurdske stranke mira i demokracije Selahattin Demirtas, zastupnik u turskome parlamentu, bio je u Istanbulu u posjetu Ocalanu u zatvoru na otoku Imraliju i kad se vratio, prenio je njegovu poruku: "Želimo što prije riješiti problem oružja, da se više ne gube ni vrijeme ni životi". Ocalan je tako zatražio potporu parlamenta i političkih stranaka kako bi se ostvario trajan mir.

Ocalanovu kurdistansku radničku stranku stranku (PKK) terorističkom organizacijom smatraju Turska, EU i SAD, ali službena je Ankara u listopadu 2012. počela pregovore s Ocalanom radi smirivanja sukoba jer su ljeto obilježili jačanje gerilskoga nasilja i masovna uhićenja kurdskih aktivista.

Poziv na prekid vatre koji koincidira s kurdskom Novom godinom, mogla bi pratiti i zapovijed PKK-u da povuče gerilce iz Turske u baze na sjeveru Iraka.

"Priopćenje koje pripremam bit će povijesni poziv. Sadržavat će zadovoljavajuće informacije o vojnoj i političkoj dimenziji rješenja", najavio je Ocalan.

Primirja su i prije dogovarana i kršena, ali prvi put Ocalan i turski premijer otvoreno govore o razgovorima o sveobuhvatnom rješenju. Premijer Tayyip Erdogan učinio je više ustupaka u vezi s kulturnim i jezičnim pravima. PKK je isprva tražio nezavisnu kurdsku državu na jugoistoku Turske, ali sad su zahtjevi umjereniji i odnose se na široku političku i kulturnu autonomiju.

(Hina) xvm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙