FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Turska u prvom sporazumu o oružju od zamrzavanja odnosa

Autor: akoz
ANKARA, 19. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Jedna izraelska tvrtka isporučila je Turskoj vojnu opremu u prvom takvom poslu otkako su dvije države zamrznule odnose zbog pogibije devet turskih državljana 2010. u konvoju s pomoći za Pojas Gaze, rekli su izvori iz turske vlade.

Tvrtka Elta izraelske vojne industrije isporučila je prošlog tjedna Turskoj elektronsku opremu u vrijednosti od 100 milijuna dolara za četiri zrakoplova AWACS, rekli su izvori, ali su odbacili sugestije da je sporazum znak poboljšanja odnosa sa židovskom državom.

"Turska je kupila opremu od Boeinga a izraelska tvrtka je samo Boeingov podugovaratelj, što znači da smo u izravnom odnosu samo s Boeingom a ne s Izraelom", rekao je agenciji Reuters dužnosnik truskog ministarstva vanjskih poslova koji je zatražio da ostane neimenovan.

Izraelsko ministarstvo obrane odbilo je komentirati vijest ali je izvor iz izraelske obrambene industrije potvrdio isporuku.

Odnosi između Izraela i njegovog jedinog muslimanskog saveznika Turske ozbiljno su se narušili nakon što su izraelski komnadosi napali brod Mavi Marmara u svibnju 2010. provodeći pomorsku blokadu Pojasa Gaze i ubili devet Turaka u sukobima s aktivistima na brodu.

Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrznula vojnu suradnju dvije zemlje nakon izvješća UN-a o incidentu, objavljenom u rujnu 2011., koje Izrael u velikoj mjeri oslobađa krivnje.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙