FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: premijer napao medije zbog izvješćivanja o mirovnom procesu

Autor: vkla
ANKARA, 4. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je medije za potkopavanje tek pokrenutog kurdskog mirovnog procesa i pozvao novinare da se samocenzuriraju ako vole svoj narod, čime je izazvao negodovanje novinara.

Erdogan je tijekom vikenda osudio članak u dnevnom listu Milliyet u kojem je prenesen sastanak između kurdskog gerilskog vođe Abdullaha Ocalana i kurdskih političara. Ocalan, čelnik zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) od listopada vodi mirovne pregovore iz zatvora, a prošli se mjesec sastao s izaslanstvom kurdskih političara oko spomenutih pregovora.

Ocalan se u zatvoru nalazi od 1999. godine, a transkript sastanka pokazuje njegovu frustraciju zbog krhkog mirovnog procesa i upozorenje vladi da ne pokušava diktirati uvjete.

"Ako želite nastaviti s ovakvim novinarstvom, tada ga ne trebamo...tko god radi na sabotiranju ovog procesa je protiv mene, mojih prijatelja i vlade", rekao je Erdogan. "Ako imate i mrvicu ljubavi za ovu zemlju, za ovaj narod...ne možete pisati ovakve članke", dodao je premijer.

Čelnik turskog Udruženja naprednih novinara Ahmet Abakay je uzvratio da "novine i TV postaje nisu korporacije vezane uz vladu".

"Novinari također nisu javni službenici ili dužnosnici premijera. U zemljama s demokracijom, premijeri se ne mogu miješati u slobodu izražavanja i medija, kao i u pravo ljudi na pristup informacijama", poručio je Abakay.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙