FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ocalan očekuje povlačenje boraca PKK iz Turske do kolovoza

Autor: mhaj
ISTANBUL , 27. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Vođa kurdskih militanata Abdullah Ocalan koji se od 1999. nalazi u zatvoru, vjeruje da će se njegovi borci povući iz Turske do kolovoza u skladu s nacrtom mirovnoga plana upućenog vodstvu njegove skupine i kurdskim političarima, objavili su u srijedu mediji.

Ocalan je u zatvoru od 1999., no od listopada prošle godine pregovara s turskom vladom o nacrtu sporazuma koji bi omogućio završetak sukoba u kojemu je, od početka sukoba 1984. ubijeno 40.000 ljudi.

U skladu s planom, na koji bi njegova Kurdistanska radnička partija (PKK) trebala odgovoriti u roku od dva tjedna, pobunjenici bi službeni prekid vatre trebali početi primjenjivati od 21. ožujka, kada se proslavlja kurdska Nova godina, prenose mediji.

Povlačenje militanata s turskog teritorija trebalo bi završiti do 15. kolovoza. Navedeni datum ovisi o tomu hoće li Turska usvojiti reforme kojima bi se zajamčila veća prava za kurdsku manjinu, njih oko 15 milijuna, što je oko 20 posto ukupnog stanovništva Turske (76 milijuna).

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙