FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje skromnija likvidnost, što je uobičajeno za početak tjedna, a Crobexi bi, pod pritiskom pada cijena dionica na svjetskim burzama, mogli oslabiti, posebice ako ulagače razočara podatak o domaćoj industrijskoj proizvodnji u siječnju.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks skočio je protekloga tjedna 2,42 posto, na 1.957 bodova, a Crobex10 1,85 posto, na 1.090 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 80 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najveći promet, 10,5 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 0,19 posto, na 216,26 kuna.

Slijedi dionica Leda, s 3,9 milijuna kuna prometa i rastom cijene za otprilike 4 posto, na 8.225 kuna.

Među najlikvidnijim izdanjima, snažan skok cijene ostvarila je dionica Kraša, za 17,8 posto, na 462 kune.

„Prošloga su tjedna na domaćem tržištu indeksi ojačali, međutim likvidnost je bila nešto skromnija - u prosjeku je redovni promet dionicama iznosio 13,3 milijuna kuna dnevno, što je najmanje u zadnjih mjesec dana. I danas očekujem skromnu likvidnost, karakterističnu za početak tjedna, dok će kretanje indeksa vjerojatno biti pod utjecajem zbivanja na europskim burzama“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, danas će Državni zavod za statistiku objaviti podatak o industrijskoj proizvodnji, no ne očekuju se znatnije reakcije tržišta.

Pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje da je industrija proizvodnja u siječnju pala za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 1,8 do 6 posto.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica blago porasle, unatoč političkoj nesigurnosti u Italiji nakon parlamentarnih izbora i automatskom smanjenju proračunskih rashoda u SAD-u.

„Talijanski burzovni indeks potonuo je prošloga tjedna 3,4 posto, no ostali najvažniji indeksi, poput njemačkog DAX-a, blago su ojačali. Sredinom tjedna, naime, objavljen je rast indeksa povjerenja u eurozoni, što je ublažilo zabrinutost investitora oko političke neizvjesnosti u Italiji nakon parlamentarnih izbora“, navodi Špoljar.

Jutros su, međutim, na azijskim i europskim burzama cijene dionica oštro pale, zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i naznaka da bi tamošnje vlasti mogle zauzdati potražnju na tržištu nekretnina.

„Nove smjernice investitorima će dati sutrašnja objava podatka o maloprodaji u eurozoni, te PMI indeks uslužne aktivnosti. U fokusu će biti i nove vijesti vezane uz automatsko smanjenje državne potrošnje u SAD-u“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙