FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex ispod 2.000 bodova

Autor: scvi
ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze ni danas nemaju snage za rast, jer na inozemnim burzama prevladava crvenilo, tako da se Crobex nakon tri dana ponovno spustio ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 0,63 posto, na 1.991 bodu, a Crobex10 0,95 posto, na 1.109 bodova.

Redovni promet dionicama bio je 6,3 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak u ovo doba.

„Uz slabu likvidnost, Crobexi ni danas nisu imali snage za rast. Znatniji plus bilježi dionica Diokija, u očekivanju da vlasnik Croduxa Ivan Čermak, kako je najavio, podastre plan restrukturiranja te grupe“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Dionica Diokija poskupjela je 13,13 posto, na 14,65 kuna, uz promet od gotovo 400.000 kuna.

U većem fokusu investitora je i dionica Tehnike. Uz promet od 255.000 kuna, cijena joj je skočila 7,56 posto, na 838,89 kuna.

Ta tvrtka jutros je izvijestila da je, kao glavni izvođač radova, sklopila ugovor o dovršenju radova na Poslovno kulturnom centru Eurodom u Osijeku, a ukupna vrijednost ugovorenih radova, zajedno s PDV-om, iznosi 147,4 milijuna kuna.

Najlikvidnija je dionica HT-a, s gotovo dva milijuna kuna prometa. Cijena joj stagnira na 216 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Leda, pri čemu joj je cijena porasla 2,37 posto, na 8.700 kuna.

Znatniji gubitak bilježi dionica HUP-a Zagreb, čija je cijena pala 2,4 posto, na 1.300 kuna.

U većem cjenovnom minusu je i povlaštena dionica Adrisa, za 1,04 posto, na 292,5 kuna.

I na europskim burzama najvažniji indeksi su u negativnom području. Trenutno su Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,02 i 0,48 posto.

„Na inozemnim burzama indeksi danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, jer investitori nemaju jasnih smjernica. Naime, nakon u petak objavljenih boljih od očekivanja podataka s američkog tržišta rada, tijekom vikenda kineska vlada objavila je niz pokazatelja koji nisu ispunili očekivanja tržišta“, navodi Matić.

Kineska inflacija u veljači je dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci, dok su tvornička proizvodnja i potrošnja stanovništva bile manje nego što se očekivalo, što ukazuje na spori rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva

„Investitori na domaćoj burzi i idućih dana osluškivat će zbivanja na inozemnim burzama, dok čekaju nove smjernice iz poslovnog sektora. Na inozemnim burzama, pak, smjernice bi investitori mogli dobiti nakon sutrašnje objave stope inflacije za veljaču u Njemačkoj, potom u srijedu s objavom podatka o industrijskoj proizvodnji u eurozoni, te u petak objavom podatka o industrijskoj proizvodnji u SAD-u“, zaključuje Matić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙