FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIS: najslabiji rast međunarodnih kreditnih plasmana banaka u zadnjih 13 godina

Autor: vmom
ŽENEVA, 18. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Međunarodne zajmodavne aktivnosti banaka u trećem su tromjesečju porasle po najnižoj stopi u posljednjih 13 godina, pokazali su najnoviji podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Međunarodni kreditni plasmani banaka koje svoja izvješća podnose BIS-u u trećem su tromjesečju lani uvećani svega 0,1 posto, odnosno za 33 milijarde dolara u odnosu na prethodna tri mjeseca, stoji u priopćenju BIS-a objavljenom u ponedjeljak.

Najzaslužniji za blagi rast prekograničnog kreditiranja su plasmani prema nebankarskom sektoru, s rastom od 1,4 posto, odnosno za 153 milijarde dolara, najvećim dijelom iskazani u dolarima, funtama i drugim valutama.

Njihov rast djelomice je pak anuliran padom kreditiranja banaka, za 0,7 posto, odnosno za 120 milijardi dolara, pokazuju podaci BIS-a.

Najveći pad zabilježen je kod kreditiranja u eurima, za 3,6 posto, odnosno za 127 milijardi dolara, a rezultat je smanjene izloženosti inozemnih banaka eurozoni zbog tvrdokorne dužničke krize koja ju godinama potresa.

Međunarodni kreditni plasmani prema razvijenim gospodarstvima uvećani su 0,5 posto u trećem tromjesečju, i to prvi put nakon tri godine pada. Britanija i nebankarski sektor u SAD-u zabilježili su najveći rast, dok su međunarodne zajmodavne aktivnosti smanjene u gotovo svim zemljama u eurozoni.

Plasmani prema financijskih institucijama u tržišnim gospodarstvima u nastajanju i prekomorskim financijskim centrima smanjeni su za 0,9 posto, pri čemu oni prema bankama za 3,3 posto. Kreditiranje nebankarskog sektora blago je pak uvećano, za 1,7 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙