FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR na sedmoj aukciji za program razvoja gospodarstva odobreno 1,8 milijardi kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) na sedmoj je aukciji za program razvoja gospodarstva bankama ponudila 1,84 milijardi kuna, na aukciju je pristiglo 13 ponuda osam poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 1,96 milijardi kuna, a HBOR je prihvatio ponude u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi kuna.

Time je HBOR, kako se doznaje, gotovo u cijelosti iskoristio iznos za program razvoja gospodarstva, odnosno preostalo mu je nešto više od 30-ak milijuna kuna.

HBOR je sedmu aukciju održao 28. veljače, a ponudio je iznos od 1,84 milijardi kuna, od čega se 500 milijuna kuna odnosilo na kredite poslovnih banaka u kunama, a 1,34 milijarde kuna za kredite uz valutnu klauzulu.

Banke su veći interes od raspisanog iznosa aukcije pokazale za kredite u kunama te su pristigle ponude pet banaka u ukupnom iznosu od 657,5 milijuna kuna.

Prihvaćene su pak ponude četiri banke u ukupnom iznosu od 500 milijuna kuna, pri čemu su Zagrebačka banka i Raiffeisenbank Austria (RBA) dobile traženi iznos od po 200 milijuna kuna, a ponderirana kamatna stopa za krajnje korisnike, odnosno poduzetnike kod obje te banke iznosi 3,60 posto.

Kamatnu stopu od po 3,70 posto imat će poduzetnici koji iz programa razvoja gospodarstva zatraže kredit kod Privredne banke Zagreb (PBZ) i Istarske kreditne banke Umag. Tim je dvjema bankama odobrena kvota kredita HBOR-a manja nego su zatražile - PBZ-u, koji je zatražio kvotu od 250 milijuna kuna, odobreno je 98 milijuna kuna, a Istarskoj kreditnoj banci Umag je odobreno 1,96 milijuna od traženih 5 milijuna kuna.

Sedam je banaka zatražilo i u cijelosti su im odobrene tražene kvote za kredite uz valutnu klauzulu, a kamatne se stope za krajnje korisnike kreću od 3,38 do 3,68 posto.

Najmanju kamatnu stopu od 3,38 posto imat će poduzetnici kod OTP banke Hrvatska koja je zatražila i dobila i najmanji iznos kvote od 1,75 milijuna kuna.

Zagrebačkoj banci odobrena je tražena kvota od 200 milijuna kuna, a ponderirana kamatna stopa za krajnjeg korisnika će iznositi 3,58 posto.

Tri će banke za poduzetnike, koji će kod njih tražiti kredit temeljem programa razvoja gospodarstva, imati kamatnu stopu od 3,63 posto - RBA kojoj je odobreno 400 milijuna kuna, Hypo Alpe-Adria-Bank za odobrenih 300 milijuna kuna te Societe Generale - Splitska banka koja je tražila i dobila kvotu od 90 milijuna kuna.

Zatraženi iznos za kredite uz valutnu klauzulu dobile su i Erste & Steiermaerkische bank (300 milijuna kuna) i Istarska kreditna banka Umag (15 milijuna kuna), a obje će za krajnje korisnike imati ponderiranu kamatnu stopu od 3,68 posto.

HBOR je sredinom lipnja prošle godine održao prvu aukciju za program razvoja gospodarstva, a taj je program uveo u suradnji s Vladom, Hrvatskom narodnom bankom i poslovnim bankama.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙