FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska središnja banka: lanjski gubici banaka 664 milijuna eura

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. veljače 2013.(Hina) - Gubici slovenskih banaka u 2012. godini iznosili su 664 milijuna eura, objavila je u utorak slovenska središnja banka.

Kako se navodi u priopćenju banke, riječ je o gubitku prije odbijanja poreza, prema nerevidiranim i nekonsolidiranim podacima. Iskazani gubitak nešto je veći od prve procjene koju je prije četiri dana na bankarsko-financijskom formumu u Ljubljani predočio guverner središnje banke Marko Kranjec. On je tada procijenio da je lanjski gubitak slovenskih banaka sa 539 milijuna u 2011. povećan u 2012. godini na 606 milijuna eura.

Najveći dio gubitka zabilježen je zbog otpiosa i rezervacija na ime loših kredita iz proteklog razdoblja, koji su bili dodijeljeni prije 2009. godine, a većina toga problema prisutna je kod triju najvećih banaka, u većinskom ili pretežitom državnom vlasnioštvu. Riječ je o Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM) i Abanci.

Otpisi i rezervacije zbog slabljenja kreditnog portfelja koje su banke morale provesti prošle godine povećali su se za 23 posto u odnosu na 2011. na ukupno 1,5 milijardi eura, objavila je u utorak slovenska središnja banka.

Problem loših kredita banaka i čišćenje njihovih kontamiranih bilanci sadašnja vlada namjerava riješiti višegodišnjim programom djelovanja tzv. "slabe banke" na koju bi se prenijela riskantna potraživanja banaka i imovina tvrtki koje nisu u stanju vraćati kredite.

Zajkon o tome već je prihvaćen u parlamentu, ali još nije operativan. Računa se da bi za takav način sanacije svojih vodećih banaka država bankama dala državne obveznice u visini tri do četiri milijarde eura, a banke bi nakon toga za normalizaciju poslovanja trebale još milijardu eura dokapitalizacije, odnosno svježih sredstava. Operacionalizacija toga programa upitna je i zbog aktualne političke krize jer se takvom načinu sanacije banaka, te prodaji neke od banaka i tvrtki u državnom vlasništvu oporba žestoko protivi.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙