FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidat za suca ustavnog suda FBiH bez optužnice zbog zastare

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2013.(Hina) - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dostavilo očitovanje predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru o optužbama na račun kandidata za suca ustavnog suda FBiH Šahbaza Džihanovića za zloporabu službenog položaja i ovlasti, uz zaključak kako je u tom slučaju nastupila zakonska zastara, potvrdio je Hini predstojinik Budmirova ureda Vinko Drinovac.

"Mi smo danas dobili očitovanje tužiteljstva BiH, a predsjednik Budimir u utorak će se ponovno sastati s dvojicom dopredsjednika FBiH kako bi odlučili što dalje", kazao je Drinovac.

Budimir i dopredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo ranije su se suglasili da federalnom parlamentu predlože Džihanovića te Mladena Srdića i Dragicu Dragičević kao kandidate za suce ustavnog suda iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Njihovim izborom stvorili bi se uvjeti da popunu godinama upražnjenih mjesta u ustavnom sudu, a time i za uspostavu posebnog vijeća pri tome sudu koje ima ovlasti odlučivati o tome je li nekom odlukom ili zakonom povrijeđen vitalni interes nekog od konstitutivnih naroda.

Na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pozvali su se bošnjački zastupnici u domu naroda parlamenta FBiH, koji su na taj način prije deset dana spriječili izglasavanje nepovjerenja federalnoj vladi.

Prijedlog kandidature Džihanovića postao je sporan nakon što je u Budimirov ured prošlog tjedna stigla prijava kojom se potencijalnog ustavnog suca teretilo da je kao bosanskohercegovački konzul u Muenchenu potpisivao protuzakonita rješenja o primanju u državljanstvo BiH.

Petnaest takvih državljanstava naknadno je poništeno odlukama posebnog državnog povjerenstva.

Državno odvjetništvo BiH izvjestilo je u ponedjeljak Budmira kako je u ovom slučaju zastupila zakonska zastara pa nema ni osnova za eventualni kazneni progon Džihanovića.

HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratspa partija BiH (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) u međuvremenu su optužili Budimira kako je prijavu protiv Džihanovća iskoristio da bi odugovlačio s postupkom imenovanja novih ustavnih sudaca i time osigurao što dulji opstanak sadašnje federalne vlade s minitrima iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙