FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz i London za naoružavanje sirijske oporbe, traže hitan sastanak EU-a

Autor: vkla
PARIZ, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Francuska i Velika Britanija zatražile su hitni sastanak Europske unije, ako je moguće ovaj mjesec, kako bi uvjerile svoje saveznike da ukinu embargo na dostavu oružja sirijskoj oporbi, izjavio je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova.

"Moramo brzo djelovati. Europljani bi se o tom pitanju trebali očitovati za nekoliko tjedana, ali ćemo, zajedno s Britancima, tražiti da se sastanak održi ranije", rekao je Laurent Fabius.

Dvije zemlje, uoči dvogodišnjice krvave pobune optužuju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da se kocka vojnom pobjedom te se nadaju da bi ga prijetnja naoružavanjem pobunjenika mogla prisiliti na pregovore i tranziciju vlasti.

Na tragu britanskog stajališta, Laurent Fabius je upozorio da bi Pariz mogao odbaciti embargo koji ionako ističe 31. svibnja, ukoliko ga 27 članica EU-a ne obnove.

"Cilj nam je da postignemo suglasnost između bloka 27-orice i vidim da se stajališta mijenjaju", kazao je jedan francuski diplomat. Ministri vanjskih poslova EU-a neslužbeno se sastaju 22. ožujka u Irskoj, a službeni će se sastanak održati mjesec dana kasnije.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙