FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande izrazio žaljenje zbog pat-pozicije u Siriji

Autor: dmus
PARIZ, 8. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Francois Hollande u petak je izrazio žaljenje zbog aktualne pat-pozicije glede Sirije i činjenice da Rusi nisu uvjerili sirijskog predsjednika Bašara al-Asdada da odstupi i omogući političku tranziciju.

"Nastojat ću uvjeriti sirijsku oporbu da je moguće razgovarati i s drugima, osim al-Asada. No i Rusi bi trebali uvjeriti Bašara al-Asada da odstupi", rekao je Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

"To zasad još nismo postigli", dodao je, istaknuvši kako je Francuska nedavno obavila konzultacije s raznim "partnerima", među kojima i sa SAD "kako bi mogla uspjeti ta zamisao o posredovanju koja bi došla iz same Sirije".

Podsjetio je da je za nedavnog posjeta Moskvi iznio ocjenu da "može postojati jedna ili više izabranih osoba koje bi jamčile mogućnost razgovora u cilju omogućavanja političke tranzicije, a koje bi bile prihvatljive i režimu i oporbi".

"Jasno nam je da to više ne može ići preko Bašara al-Asada", naglasio je. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za BBC emitiranom u petak izrazio je uvjerenje da al-Asad neće odstupiti s vlasti i ponovio da Moskva "apsolutno nema namjeru" to od njega tražiti.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙