FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Libor Rouček izjavio je da je Hrvatska dobro pripremljena za ulazak u EU te da će zadnje izvješće o njenoj spremnosti za ulazak u Uniju biti pozitivno i bez mogućeg dodatnog monitoringa ocijenivši da će Hrvatska bez problema ući u punopravno članstvo s 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno. "Hrvatska je ispunila svoju domaću zadaću, zato sam predložio da nakon ulaska u EU nad njom nije potreban monitoring, kako je to bilo u slučaju Bugarske i Rumunjske. Hrvatska je svoj posao obavila i mislim da je dobro pripremljena", rekao je Rouček u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA objavljenom u četvrtak. Češki europarlamentarac i izvjestitelj za Hrvatsku izjavio je da očekuje da će njegovo završno izvješće na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta idućeg mjeseca biti prihvaćeno velikom većinom, pri čemu će se istaknuti velik napredak Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za članstvo, iako bi se u raspravi moglo pojaviti nekoliko glasova koji bi predlagali dodatni monitoring koji, po njegovoj ocjeni, nije potreban.

ZAGREB - Papa Franjo počeo je svoj pontifikat u teško vrijeme za Katoličku crkvu koju su uzdrmali skandali svećenićkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i koja se na Zapadu bori s padom broja vjernika, ali i sve manjim brojem svećenika, pišu u četvrtak svjetski mediji. Izbor kardinala Jorgea Mario Bergoglia za papu iznenadio je mnoge. Iako je on navodno bio drugi iza Benedikta XVI. tijekom konklava 2005., samo je nekolicina predviđala da će ovoga puta biti izabran prvi papa koji nije iz Europe u 1.300 godina. Međutim, njegov odabir znači da su kardinali koji su ga birali bili svjesni broja i važnosti katolika izvan Europe. Prvi latinoamerički papa i prvi papa iz isusovačkog reda dobio je ogromnu količinu čestitki iz cijeloga svijeta. Kao kardinal Bergoglio je postao poznat po osobnoj poniznosti, konzervativnoj doktrini i odanosti socijalnoj pravednosti, a reputaciji poniznosti uvelike je pridonio i vrlo jednostavan način života. Živio je u malom stanu u Buenos Airesu, iako je mogao birati rezidenciju u biskupskoj palači. Odrekao se automobila s osobnim vozačem i vozio se javnim prijevozom, a navodno si je sam i kuhao. On preuzima pontifikat u vrijeme kada vjerska nesnošljivost raste i njegova će zadaća biti da ojača povjerenje u instituciju koju su uzdrmali skandali svećenićkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hashim Thaci u četvrtak je, nakon susreta sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton, izrazio optimizam glede mogućnosti zaključivanja sporazuma s Beogradom o normalizaciji odnosa između dvije zemlje. "Optimistično smo oko ocjene da pregovori idu u dobrom smjeru. U očekivanju smo sporazuma o općoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", kazao je Thaci novinarima. Thaci je pojasnio da su pregovori ušli u "posljednju fazu" te da očekuje da se dođe do sporazuma ne samo o normalizaciji odnosa između dviju država, već da očekuje i normalizaciju stanja na sjeveru Kosova na kojem su u većini Srbi koji su uspostavili paralelne strukture i ne priznaju vlast Prištine. Ashton, koja se nije obratila novinarima, također se sastala s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom. U priopćenju je, međutim, kazala da od dviju strana očekuje provedbu već zaključenih sporazuma i potrebu za finaliziranjem pregovora i postizanjem sporazuma o otvorenim pitanjima, posebice o sjeveru Kosova i to što je prije moguće. Ashton se tijekom dana očekuje u Beogradu.

MOSTAR - Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi opstrukcije rekonstrukcije vlasti u ovome entitetu ističući da je izostankom reakcije austrijski diplomat pridonio produbljavanju krize. Već devet mjeseci SDP BiH zajedno s novom parlamentarnom većinom, koju čine dva HDZ-a u BiH i Savez za bolju budućnost BiH, pokušava isključiti iz vlasti Stranku demokratske akcije, HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak braće Lijanovića koji, koristeći složene mehanizme u vlasti, to onemogućavaju putem predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nacionalno koncipiranog Doma naroda i Ustavnog suda Federacije BiH koji nije popunjen sucima koji mogu o tome odlučivati. "Sve više vjerujem da je jedini izlaz da Vam uručim ključeve Federalne vlade, pa da OHR, u suradnji sa SDA, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Živkom Budimirom, nastavi rukovoditi institucijama za koje tvrdite da i sada funkcioniraju", napisao je Nikšić u otvorenome pismu Visokom predstavniku Valentinu Inzku i veleposlanicima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko posljednji put reagirao je u travnju 2011. godine kada je suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i proglasio zakonitom vlast koju su tada uspostavili SDP, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, a iz koje su bila isključena dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata u BiH.

MOSKVA - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji boravi u posjetu Moskvi, kazao je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako se nada da će mirovni pregovori s Izraelom započeti ove godine, ali priznajući da šanse za to nisu velike. "Nadamo se da će ove godine situacija omogućiti početak osnovnih pregovora s Izraelom, iako nemamo puno nade", izjavio je Abbas. "Ali nadamo se da ćemo na kraju doći do političkog rješenja na temelju osnivanja dviju nezavisnih država", dodao je. Ruski je predsjednik sa svoje strane kazao da će Rusija učiniti sve "kako bi se na toj osnovi postigao napredak". Mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca prekinuti su 2010. Izrael je otada povećao broj svojih doseljenika u istočnom Jeruzalemu. Abbas traži obustavu židovske kolonizacije i priznanje granica prije rata u lipnju 1967.

BAGDAD - Najmanje 21 osoba ubijena je u četvrtak u očito usklađenim eksplozijama u središtu Bagdada blizu dobro utvrđene Zelene zone gdje je smješteno nekoliko veleposlanstava zapadnih zemalja, rekli su iračka policija i medicinske službe. Tri eksplozije, u kojima je ranjeno najmanje 50 osoba, su se dogodile u četvrti Allawi blizu zgrada ministarstva pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova i drugih vladinih ureda. Po izvješćima agencija dva su napada izvedena automobilima bombama dok je jedan bombaš samoubojica bombu detonirao kod ministarstvo pravosuđa nakon čega su militanti počeli napad na zgradu sukobivši se s iračkim snagama sigurnosti. Iračke snage sigurnosti našle su se pod rastućim pritiskom jer sektaški sukobi u susjednoj Siriji potpaljuju zapaljiv sunitsko-šijitski odnos i u samom Iraku.

KETA - Nepoznati napadači oteli su dvije Čehinje koje su putovale zapadnim Pakistanom, priopćili su u četvrtak dužnosnici dviju zemalja. Češko ministarstvo vanjskih poslova navodi da su turistkinje, za koje se vjeruje da imaju oko 25 godina, otete u srijedu nakon što su napadači zaustavili kombi kojim su putovale na putu od granice s Iranom. "Skupina ih je izvukla iz kombija zajedno s njihovim zaštitarom koji je kasnije pušten", rekla je glasnogovornica Johana Grohova. Identitet napadača nije poznat, kazala je. Zasad nijedna skupina nije preuzela odgovornost za otmicu niti je zatražila otkupninu. Incident se dogodio stotinjak kilometara istočno od iranske granice u pokrajini Balučistan.

PEKING - Kina je u četvrtak priopćila da se nada poboljšanju odnosa s Rimokatoličkom crkvom, dan nakon što je izabran novi papa, ali je istaknula da Vatikan mora poduzeti inicijativu i okončati diplomatske odnose s Tajvanom. Osam do 12 milijuna katolika u Kini podijeljeno je između kineske državne katoličke crkve koja je pod kontrolom komunističke partije i koja ustoličuje biskupe bez odobrenja Vatikana, i zabranjene katoličke crkve odane Vatikanu, koju nazivaju "tihom crkvom". Kina je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom ubrzo nakon što su komunisti došli na vlast 1949., te traži od Vatikana da prekine veze s Tajvanom, kojega Peking smatra otcjepljenom pokrajinom. "Mi smo iskreni u želji za poboljšanjem odnosa", rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying i čestitala na izboru novom papi Franji. Međutim, Vatikan se "mora prestati miješati u unutarnje poslove Kine, uključujući miješanje u ime vjere", rekla je Hua dodajući da Sveta Stolica mora poništiti diplomatsko priznanje Tajvana.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙