FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU upozorila BiH na nužnost dogovora o ustavnim promjenama

Autor: zkre
MOSTAR, 9. ožujka 2013. (Hina) - Europska unija upozorila je vlasti Bosne i Hercegovine da neće moći podnijeti zahtjev za članstvo u Uniji u ovoj godini ukoliko se tijekom ožujka ne postigne dogovor o ustavnim promjenama i sustavu koordinacije prema Europskoj uniji, objavio je u subotu Dnevni Avaz.

Pozivajući se na navode iz ureda visoke predstavnice za europsku sigurnost i suradnju Catherine Ashton te povjerenika za proširenje EU-a Štefana Fuelea, Avaz navodi da dužnosnici unije žele vidjeti riješena dva uvjeta za sljedeći sastanak s vlastima BiH koji je predviđen sredinom travnja.

"Čelnici više nemaju vremena za gubljenje, jer ako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne stupi uskoro na snagu, onda će teško biti da BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo. Dakle, ovo je veliki razlog za hitno djelovanje u ovom mjesecu", rekla je glasnogovornica visoke predstavnice EU-a Maja Kocijančić.

Avaz dodaje da se u lipnju navršava godina dana otkad je BiH dobila Mapu puta za EU iz koje nisu ispunjeni uvjeti o potrebi promjene Ustava po presudi Suda za ljudska prava koji se tiče poštovanja prava manjina kao i uspostave jedinstvenog koordinacijskog mehanizma s EU.

Glasnogovornik europskog povjerenika za proširenje Peter Stano upozorio je da i izbori u listopadu sljedeće godine ne bi bili priznati ukoliko se ne uklone diskriminirajuće odredbe Ustava BiH.

Glavni prijepori oko promjene Ustava BiH odnose se na stajališta ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka koje pokušavaju postići dogovor da se otklone zapreke kako bi se manjinama omogućilo biranje članova Predsjedništva BiH a da istodobno predstavnici brojnijeg, bošnjačkog naroda ne biraju hrvatske predstavnike u vlasti.

(Hina) xzkre ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙